Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Poslovi" Srbije i RS-a

Atak na BiH i nepoštivanje Ustavnog suda: Za Brnabić nema ništa sporno u gradnji HE na Drini

brnabic

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti entiteta Republika Srpska navedenim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo države Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom

Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković danas će položiti kamen temeljac za Hidroelektranu “Buk Bijela” na rijeci Drini, čiju gradnju će finansirati elektroprivrede Srbije i entiteta u iznosu 220 miliona eura.

Sve ovo dešava se u periodu dok se čeka odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zahtjevu 24 zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da se očituje oko rješavanja spora sa entitetom Republika Srpska koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana (HE) “Buk Bijela”, HE “Foča” i HE “Paunci” na rijeci Drini, javlja N1.

Ana Brnabić je kazala da u ovom projektu nastupaju kao strani direktni investitor.

“Kao strani investitor koji ulaže u Bosnu i Hercegovinu, u ovom slučaju Republiku Srpsku. Uradili smo analizu svih pravila, zakona, Ustava, svih relevatnih dokumenata. Kada investiramo investiramo u najboljoj namjeri i da je naša investicija pravno zaštićena. Prema svim analazima koje smo mi uradili, u posljednjih 20 godina na teritoriji BiH je izdato oko 280 različitih koncesija. Sve ove različite koncesije izdavali su ili entiteti ili kantoni. Niko drugi. Niti u jednoj od ovih koncesija nije postojao nijedan problem. Ukoliko bi se ispostavilo da je naša investicija problematična, to bi značilo da je svih ovih prethodnih, najmanje 280 investicija, također problematično. Tu bi se ušlo u potpunu pravnu nesigurnost na nivou BiH kako i kada je moguće investirati, ko daje te dozvole”, kazala je Brnabić.

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti entiteta Republika Srpska navedenim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo države Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom.

Apelanti smatraju da su navedenim aktivnostima prekršene i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da riječna voda i riječna korita predstavljaju “javno dobro” koje čini dio državne imovine (imovina države BiH).

Parlamentarci podsjećaju da je Ustavni sud, u svojim prethodnim odlukama, utvrdio da državna imovina ima poseban status, te da predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.