Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijatva Vladi FBiH

Atanasijević: Nedopustivo da vlasti u BiH preporuke EK ne tretiraju ozbiljnije

Travnik-Atanasijevic-Ljubinka-1j (1)

Poručila je da očekuje konkretno razrađene akcione planove na osnovu 14 preporuka, sa precizno naznačenim zaduženim osobama i institucijama, kao i rokovima u kojima se predviđe realizacija

Delegatkinja Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH Ljubinka Atanasijević uputila je inicijativu Vladi Federacije da u što kraćem roku pripremi materijale i pošalje u parlamentarnu raspravu Doma naroda odgovor na Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

– Evropska komisija je dala jasnih 14 preporuka Bosni i Hercegovini koje trebamo ispuniti i na kojima trebamo raditi kako bismo osigurali pristup BiH u EU. Nedopustivo je da vlast taj dokument ne tretira ozbiljnije. Tražimo da se Vlada FBiH hitno očituje i da nam dostavi svoj plan kako i na koji način planira realizirati preporuke u onim oblastima u kojima postoji nadležnost entiteta, odnosno u kojima je neophodna saradnja entiteta sa drugim nivoima vlasti – istakla je Atanasijević.

Poručila je da očekuje konkretno razrađene akcione planove na osnovu 14 preporuka, sa precizno naznačenim zaduženim osobama i institucijama, kao i rokovima u kojima se predviđe realizacija.

– Djeca i mladi odlaze iz BiH ka EU i ako se nastavi ovako spora reforma bojim se da će van EU ostati samo starci, dok će svi naši mladi već odavno biti tamo. Država nema pravo da malo i sporo radi na pristupu BiH u EU, to je naš najveći i najznačajniji politički cilj ovog stoljeća i šansa za konačni izlazak iz stanja provincije u pozadini – upozorila je Atanasijević, saopćeno je iz SDP-a BiH.