Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IAA

Austrijska nagrada Intercultural Achievement Award dodijeljena Centru za izgradnju mira iz Sanskog Mosta

Intercultural Achievement Award 18

Nagradu Intercultural Achievement Award dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije uspješnim i inovativnim projektima iz oblasti interkulturalnog i interreligijskog dijaloga

Austrijska ambasada u Sarajevu sa zadovoljstvom obavještava medije i javnost da je ponovo jedan projekat iz Bosne i Hercegovine osvojio nagradu Intercultural Achievement Award. Ovogodišnji pobjednik u glavnoj kategoriji „održivost“, dotiranoj s 10.000 eura, je projekat „Garden of Opportunities“ Centra za izgradnju mira (CIM) iz Sanskog Mosta.

Nagradu Intercultural Achievement Award dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije uspješnim i inovativnim projektima iz oblasti interkulturalnog i interreligijskog dijaloga, kako u Austriji tako i u cijelom svijetu. Nagrada se dodjeljuje od 2014. godine u nekoliko kategorija.

2021. godine je bilo preko 230 prijava iz cijelog svijeta, među kojima je bio i projekat „Garden of Opportunities“. Radi se o dugoročnom projektu Centra za izgradnju mira – farmi mira koja je koncipirana kao mjesto susreta različitih ljudi, mjesto razmjene, stvaralaštva i učenja, na kojem se uzgaja organska hrana po principima permakulture, sa restoranom, hostelom i centrom u prirodi za djecu, ali i brojnim aktivnostima kao što su mirovni kampovi i razne obuke za mlade iz BiH i svijeta.

Ambasadorica Republike Austrije u BiH, dr. Ulrike Hartmann, je danas u rezidenciji Austrijske ambasade u Sarajevu uručila nagradu osnivačima i direktorima Centra za izgradnju mira, Vahidinu Omanoviću i Mevludinu Rahmanoviću.