BiH

IAA

Austrijska nagrada Intercultural Achievement Award dodijeljena Centru za izgradnju mira iz Sanskog Mosta

13/12/2021
Foto: Vanja Čerimagić

Nagradu Intercultural Achievement Award dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije uspješnim i inovativnim projektima iz oblasti interkulturalnog i interreligijskog dijaloga

Austrijska ambasada u Sarajevu sa zadovoljstvom obavještava medije i javnost da je ponovo jedan projekat iz Bosne i Hercegovine osvojio nagradu Intercultural Achievement Award. Ovogodišnji pobjednik u glavnoj kategoriji „održivost“, dotiranoj s 10.000 eura, je projekat „Garden of Opportunities“ Centra za izgradnju mira (CIM) iz Sanskog Mosta.

Nagradu Intercultural Achievement Award dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije uspješnim i inovativnim projektima iz oblasti interkulturalnog i interreligijskog dijaloga, kako u Austriji tako i u cijelom svijetu. Nagrada se dodjeljuje od 2014. godine u nekoliko kategorija.

2021. godine je bilo preko 230 prijava iz cijelog svijeta, među kojima je bio i projekat „Garden of Opportunities“. Radi se o dugoročnom projektu Centra za izgradnju mira – farmi mira koja je koncipirana kao mjesto susreta različitih ljudi, mjesto razmjene, stvaralaštva i učenja, na kojem se uzgaja organska hrana po principima permakulture, sa restoranom, hostelom i centrom u prirodi za djecu, ali i brojnim aktivnostima kao što su mirovni kampovi i razne obuke za mlade iz BiH i svijeta.

Ambasadorica Republike Austrije u BiH, dr. Ulrike Hartmann, je danas u rezidenciji Austrijske ambasade u Sarajevu uručila nagradu osnivačima i direktorima Centra za izgradnju mira, Vahidinu Omanoviću i Mevludinu Rahmanoviću.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.