BiH

Pronađena kod rtv doma

Avio bomba je velike razorne moći, sprema se evakuacija u krugu od dva kilometra

05/09/2019
Foto: FUCZ

Kako je potvrdio Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, riječ je o aviobombi britanske proizvodnje, najvjerovatnije bačene 1944. godine

Aviobomba teška 500 kilograma pronađena je jutros na gradilištu iza zgrade RTV Doma u Sarajevu. Rašid Mameledžija, bagerista jedne od firmi koja izvodi radove tokom kojih je pronađena avionska bomba, kaže da ovo nije prvi put da tokom radova izvuku aviobombu.

“Kad smo kopali temeljnu stopu, na dubini od oko pet metara, bagerista je povukao lapor i hvala Bogu nije povukao upaljač niti okrznuo aviobombu. Istresajući zemlju ugledao je aviobombu”, kaže Mameledžija.

Navodi da su u prošlosti u nekoliko navrata na sličan način pronalazili aviobombe.

“Izvadio sam na Pofailićima jednu, na Alipašinom Polju jednu, nije prvi put. Ja bih je sad utovario bagerom, ne moraju ni vaditi upaljač, da je transportujem gdje je treba transportovati. Nema straha, nema panike. Bomba je duga jedan metar i pol”, naveo je on, javlja N1.

Kako je potvrdio Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, riječ je o aviobombi britanske proizvodnje, najvjerovatnije bačene 1944. godine.

“Bomba je teška 500 kilograma, izuzetno velike razorne moći”, kaže Solak.

Utvrđuje se da li je moguć transport, a ukoliko bude evakuacije, koja je planirana za noćne sate, bit će evakuisano sve u krugu od dva kilometra.

Bomba je pronađena na prostoru gdje se nekada nalazila tvornica Žica, a sada se izvode građevinski radovi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.