Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Šukalo priznao da je “prao novac”, biće mu oduzeto više od 460 hiljada KM

marke novac
Foto: Arhiv

Potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH

Optuženi u predmetu ‘Bosnalijek’ Aziz Šukalo, rođen 1958. godine u Foči, državljanin BiH, u prisustvu advokata u potpunosti je priznao krivicu, te zaključio sporazum o priznanju krivice sa tužiteljicom Tužilaštva BiH.

Potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumnim priznanjem, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporedna novčana kazna u iznosu od 73.000 KM.

Od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 460.374,38 KM. Optuženi je već uplatio iznos od 100.000 KM prilikom zaključenja sporazuma, a ostatak će uplatiti u roku koji odredi Sud Bosne i Hercegovine.

Aziz Šukalo je priznao da je, kao dužnosnik uprave kompanije i član grupe za organizovani kriminal, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te isti nezakonito ubaci u legalne finansijske tokove, na multivalutne račune otvorene u više banaka, od optuženog Nedima Uzunovića i sa njim povezanih fizičkih i pravnih osoba, zaprimao velike novčane iznose kojima je raspolagao, kao i prebacivao na račune sebi bliskih osoba. Uplate su zaprimane sa računa sa Britanskih djevičanskih otoka, Kipra i Hrvatske.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog, kao i obimnosti krivičnog djela za koje se tereti.

Sporazumnim priznanjem optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.