Bačić: Odbijena inicijativa za izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora

Prijedorska bijela traka crnja je od mraka

Skupština Grada Prijedora nije danas prihvatila inicijativu za izgradnju spomen-obilježja djeci ubijenoj tokom ratnog perioda na prijedorskom području, rekao je predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora Fikret Bačić.

Izrazio je razočarenje zbog, kako je naveo, neprihvatanja inicijative za izgradnju spomenika za 102-oje ubijene prijedorske djece u periodu 1992.-1995.godine, koju su još prije nekoliko godina pokrenuli njihovi roditelji.

-Vidjeli ste način demokratskog odlučivanja Skupštine grada Prijedora. To je ta demokratija koja ne dozvoljava podnosiocu zahtjeva da se obrati parlamentu, iako je to predviđeno po statutu grada i poslovniku – rekao je Bačić novinarima.

Kaže da je, nažalost, znao da će njihova inicijativa biti odbijena, ali da su žalosna opravdanja da se ne može mijenjati regulacioni plan zbog izgradnje spomenika.

Bačić je najavio da će nastaviti i pravnu bitku, te će podnijeti tužbe protiv prvih ljudi grada Prijedora.

S druge strane, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić tvrdi da nije odbijena izgradnja spomenika djeci ubijenoj tokom ratnog perioda na prijedorskom području, ali da je sporna lokacija.

Skupština je danas, kaže, prilikom usvajanja regulacionog plana odbila zahtjev da to budu lokacije pred općinom i u šetačkoj zoni.

-Porodicama je savjetovano da u dogovoru s nadležnim organima iznađu lokaciju za spomenik – dodao je Pavić u izjavi novinarima.

I predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović je dodao da nije zatvorena priča o izgradnji spomenika ubjenoj prijedorskoj djeci te se nada da će u narednom periodu biti određena lokacija za izgradnju spomenika.

-Hoću da vjerujem da će Grad Prijedor ubrzo dobiti taj spomenik – kazao je Jakupović.

Direktor Centra za mlade Kvart iz Prijedora Goran Zorić izrazio je žaljenje jer incijativa roditelja ubijene djece nije prihvaćena.

-To je diskiminacija i dalji pokušaj držanja građana odvojenim čak i putem sjećanja na žrtve tokom rata – ustvrdio je Zorić.

Predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora Fikret Bačić ranije je kazao da su djeca ubijena tokom tzv. akcije “čišćenja”.

-Nijedno dijete nije ubijeno u logoru, već ispred kuća i naselja gdje su vojnici vršili “čišćenje” i protjerivanje građana bošnjačke nacionalnosti – rekao je Bačić.

Na spomeniku, pojasnio je ranije, treba da stoje imena i godišta 102-je ubijene djece, među kojima ima i beba.