Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Badnje veče u Banjaluci: Vjernici zapalili badnjak ispred Crkve Svete Trojice

badnjak banja luka

U porti Crkve Svete Trojice u Banjaluci večeras je obavljeno nalaganje, odnosno paljenje badnjaka, javlja Anadolu Agency (AA)

Radi se o drevnom običaju pravoslavnih vjernika na Badnje veče, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Paljenju je prethodilo večernje bogosluženje i osveštanje badnjaka.

U Crkvi Svete Trojice i njenom dvorištu večeras se okupio veliki broj vjernika među kojima i Svetozar Mraović koji je došao na bogosluženje uprkos činjenici da ima temperaturu.

“Ustao sam iz kreveta, nisam mogao da odolim a da ne dođem u svoje ime i ime moje pokojne supruge. Za mene je ovo najveći dan i nije mi bilo teško doći”, kaže Mraović.

U društvu prijatelja i nalaganju badnjaka prisustvovao je i Braco Plavšić, koji će večeras i sutra praznovati u krugu porodice

“Proslavićemo porodično, sa očekivanjima za bolje sutra, biće tu i supruga, djeca, unuk”, kaže Plavšić.

Stojanka Mikić tokom svog životnog vijeka trudi se da sačuva tradiciju proslavnjanja ovog praznika, a nada se da će njeni unuci nastaviti tradiciju.

“Proslavljam onako kako su stari proslavljali, moj je djed bio sveštenik i tako proslavljam, idem stalno u crkvu, donosim badnjak, palim svijeće”, rekla je Stojanka Mikić.