BiH

Gost na FACE TV-u

Badnjević: Da uključimo respiratore “Srebrene maline” na bolesnike, pluća bi eksplodirala!

31/10/2020

Ne daj Bože da je došlo do propusta verifikacije respiratora, neko je mogao nastradati

Almir Badnjević, direktor mjeriteljske laboratorije Verlab, koju je Institut za mjeriteljstvo BiH imenovao za za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu, gostovao je na FACE TV.

Između ostalog, govorio je o pokušaju verifikacije, odnosno stavljanja u funkciju spornih respiratora koje je Vlada FBiH, posredstvom firme “Srebrena malina” nabavila iz Kine. Podsjetimo, instalacija uređaja je obustavljena nakon što se pokazalo da prva četiri, dostavljena bolnicama u Goraždu i Sarajevu imaju sistemsku grešku.

“Sistemska greška u respiratorima je negdje u softveru, kompjuteru, ili u ventilima. Ne daj Bože da je došlo do propusta verifikacije respiratora, neko je mogao nastradati. Kada postavite volumen, naprimjer 600 vol, a kisik na 48%, respirator radi. Kada povećate koncentraciju kisika na 100%, što pacijentima često treba, volumen se sam poveća, pri tom volumenu mogu puknuti pluća…”, kazao je  Badnjević.

Govorio je i o mogućnosti da respiratori budu vraćeni proizvođaču.

“Iz moje prakse znam da se respiratori ne mogu vratiti, ali ja bih vratio novi frižider koji sam kupio, a u kojem ne radi ventilator! Iz prakse znam da nema teorije da se ovih 100 respiratora može vratiti, a zauzvrat tražiti 10-20 drugih, pravih. Kada je BiH kupovala uređaje, znala je šta kupuje”, kazao je Badnjević.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.