Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stiže u BiH

Baerbock: Suprotstavljamo se svima onima koji imaju fantazije o otcjepljenju BiH

Annalena Baerbock
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Annalena Baerbock

Govoreći o Bosni i Hercegovini, rekla je da je BiH nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja

Pred odlazak u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock izjavila je danas da su zemlje Zapadnog Balkana neodvojivi dio naše Evrope. Dodala je da Njemačka svim snagama podržava šest država u regionu na njihovom putu ka Evropskoj uniji, te da je to postala geopolitička nužnost najkasnije u svjetlu ruskog brutalnog imperijalizma.

-Ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije. To podrazumijeva podršku zemljama Zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima. Kao EU mi pri tome imamo zajedničku domaću zadaću da se i sami postavimo na pravi put za budućnost, dok stavljamo više stolica za evropski sto. Samo zajedno ćemo uspjeti da u Evropi izlijemo čvrst temelj za mir, slobodu i sigurnost – izjavila je šefica njemačke diplomatije.

Rekla je kako je Crna Gora već godinama saveznik u NATO-u.

-U procesu pristupanja EU, Crna Gora je sebi postavila ambicioznu agendu i sada je ponovo odlučno slijedi. Želimo ovaj novi zamah zajedno iskoristiti i pratiti Crnu Goru na njenom putu u EU kao blizak partner i dobar prijatelj. U Podgorici će biti riječ i o tome kako Crna Gora može još bolje napredovati u reformama vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako mi možemo zemlju u tome podržati – kazala je Baerbock.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, rekla je da je BiH nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja.

-Prošle godine je Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriteriji za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama. Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak. S obzirom na oktobarske lokalne izbore ključno je da se sada završi reforma izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa. Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju Bosni i Hercegovini postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti – izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova.