Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemačka šefica diplomatije

Baerbock: Zbog secesionizma sam imala poseban razgovor sa Željkom Cvijanović

Foto: Harun Muminović/FENA/ Arhiva

Posebno se Baerbock osvrnula na secesionističku politiku koja dolazi iz RS i koja je bila tema, kako navodi šefica njemačke diplomatije, tokom susreta sa Željkom Cvijanović, članicom Predsjedništva BiH

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock obratila se javnosti nakon sastanka sa kolegom, šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem.

Baerbock je posebno govorila o secesionističkom narativu te je poručila da je to bila tema o kojoj je posebno razgovarala sa članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Cvijanović. Sve to, ističe Baerbock, utječe na ekonomiju i investicije u BiH.

Historijski trenutak u BiH

Kada je riječ o odluci o otvaranju pregovora za članstvo BiH u EU Baerbock je ponovila da je ovo historijski trenutak za našu zemlju.

– Zemlja se nalazi na odlučujućem raskrižju. Postoje trenuci u historiji u kojima se mora uhvatiti trenutak, prilika. Ako imamo malu djecu oni će nas pitati kako to niste uradili, zašto niste uspjeli, kazaala je ona.

Posebno se Baerbock osvrnula na secesionističku politiku koja dolazi iz RS i koja je bila tema, kako navodi šefica njemačke diplomatije, tokom susreta sa Željkom Cvijanović, članicom Predsjedništva BiH.

– Vi ste ovdje osjetili da je najveći otrov za čovječanstvo nasilno mijenjanje granica. To je donijelo toliko patnje na našem kontinentu i cijelom svijetu i zbog toga i vrijedi ono što vrijedi za sve zemlje i to govorim drugim kandidatima za pristupanje. Jedna zemlja samo zajednički može članom EU. Vlada ne može djelovati bez opozicije, politika ne može djelovati bez civilnog društva, jedna regija ne može djelovati bez druge regije. sve snage iz jedne zemlje su za ovo potrebne. To je nama toliko važno na putu ka EU. Stalno naglašavamo da secesionističke fantazije koje na ovom putu žele stavljati kamenje, putu ka EU te fantazije ćemo jasno imenovati. Samo zajedničko zalaganje i zajednička BiH može da ide ka EU i o tome sam posebno govorila sa članicom Predsjedništva BiH, istakla je, prenosi N1.

Apel Banjoj Luci

Također, govorila je i o ruskom utjecaju u BiH.

– Zabrinjava me retorika na pogledu na Rusiju vidimo da rat odvajanja Putina od Evrope je rat narativa, jezik koji se koristi se kao za sredstvo za razdvajanje i to je važno za veliko pitanje investicija. (…) Ulaganje su moguće ali njima je potrebna sigurnost i upućujem apel Banjoj Luci da na EU putu koračaju zajednički, poručila je ona.

Baerbock je ranije prošetala glavnim gradom, odnosno Baščaršijom te je napravila paralelu sa današnjom Ukrajinom.

– Prije 30 godina ovdje je odbranjena evropska ideja jednako kako danas srce Evrope kuca u Kijevu u 1990. godinama je ovdje kucalo u opkoljenom Sarajevu, navela je.