Ferhat-pašina džamija

Bajram-mnamaz u Banjoj Luci: “Da, ja sam živ, moje je mjesto u mome zavičaju”

20210513_2_48262039_65103428_Web

Ne znam šta je jače u Bajramu, da li sjećanje na sve ono što je čovjek prošao u životu ili osjećanje koje ima u tom trenutku dok je blagdan, kazao je Nusret ef. Abdibegović

Vjernici u Banjaluci u Ferhat-pašinoj džamiji klanjali su jutros bajram-namaz i nakon ramazanskog posta počeli obilježavanje muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Obradovan sam da možemo danas iz ovog lijepog grada poslati zajedničku radost svih žitelja, a posebno nas Bošnjaka, muslimana, koji na ovaj način iskazujemo radost ovogodišnjeg Ramazanskog bajrama. Ramazan smo proveli doista u intenzivnim ibadetima i ja sam jako sretan što smo na ovaj način mogli biti u društvu sa našim vjernicima i svim sugrađanima i podijeliti trenutke blagoslovljenog mjeseca, ne biti egoisti nego pružiti ruku i dati jednu vedrinu ovog grada”, rekao je Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki koji se obratio vjernicima u Ferhadiji.

Istakao je da je bajram dan u kome se slavi i veliča Allah dž.š. i dan zahvalnosti zbog toga što je dao snage čovjeku da obavi i izvrši svoje ibadete.

“On ima i drugu dimenziju, ta dimenzija je sjećanje i osjećanje. Ja ne znam šta je jače u Bajramu, da li sjećanje na sve ono što je čovjek prošao u životu ili osjećanje koje ima u tom trenutku dok je blagdan. Ali, u svakom slučaju ovo je dan mira, ovo je dan u kom se zbližavaju ljudi, u kom dijele radost. On harmonizira odnose među ljudima, među narodima, on harmonizira život na ovom svijetu i vjerujem da svi osjećaju da svaki blagdan donese jedno ozračje i mi doista želimo da ovaj bajram bude jedno ozračje ovom gradu i sigurno da bude ozračje i onima koji su daleko od ovoga grada, da se vrate u svoj grad, da budu u svom gradu. Nažalost koronavirus je mnoge spriječio, ali mislimo da je vrijedna poruka ‘Da, ja sam živ, moje je mjesto u mome zavičaju!'”, kazao je muftija Abdibegović.

On smatra da se na taj način pokazuje spremnost “da pružimo ruku, da razgovorimo i da osjetimo jednu toplinu, mi drugih, drugi nas i da na taj način kročimo u budućnost”.

Bajram-namazu u Ferhadiji džamiji prisustvovao je veliki broj vjernika, i onih koji nisu iz Banjaluke. Među njima je bio i Anel Ozić iz Bugojna koji živi u Austriji.

“Drago mi je što sam ovdje za Bajram, Ferhadija je najljepša džamija u Bosni i Hercegovini”, rekao je on i čestitao praznik svim muslimanima.

Muslimanima i muslimankama u BiH i čitavom svijetu srećan bajram i lijepe bajramske dane poželio je i Meho Sulejmanović iz Srebrenice koji boravi u Banjaluci.

“Znači puno, sastajanje ljudi, veselje, i želim svima puno zdravlja i berićeta u ovoj godini, da ne bude kao prošla”, kazao je on.

Elmedin Đuzel iz Banjaluke rekao je da kao što sve bude u životu tako i prođe, tako i prethodni ramazan koji su postili i dočekali bajram.

“Proslavićemo ga u krugu porodice. Nažalost, i ove godine kao i prethodnih Banjalučani će to uraditi na jedan tužan način jer dosta naših rođaka, poznanika, prijatelja nisu u Banjaluci zbog poznatih razloga, ali eto ako ništa zadnjih par bajrama klanjamo, slavimo i družimo se u ovom lijepom okruženju naše džamije Ferhadije”, rekao je Đuzel.