Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bajramović o prijedlogu Vlade FBiH: Novi porezi mogu izazvati smanjenje plata

BiH

ismet bajramović

Sindikati i poslodavci zvanično su dobili najnovije prijedloge Vlade FBiH za oporezivanje plata i doprinosa, koji će biti razmatrani na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV), piše Dnevni avaz u današnjem printanom izdanju.

– Još ne znamo na čemu smo kod obračuna plata ovako kako se predlaže. Tražit ću da se napravi probni obračun, da se pokaže na određenim primjerima plaća šta to zapravo znači, da vidimo hoće li doprinosi biti u korist radnika, u smislu da će raditi za višu penziju. Ako nije tako, onda se bojim da će se umanjiti neto plate, rekao je čelnik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

Bit će predočen i novi prijedlog zakonskog rješenja za oporezivanje doprinosa u kojem se navodi da su naknade za topli obrok, prijevoz i za regres sastavni dio dohotka te su samim time oporezivi, što trenutno nije slučaj.

– Do sada su radnici posebno dobivali topli obrok. Naprimjer, ako je radnik imao platu od 500 KM, topli obrok bio je dodatnih 175 KM. Sada, kada se i topli obrok prebaci u dohodak, pitanje je hoće li taj radnik dobiti 675 KM ili manje. Trebamo vidjeti ko će nam dati garancije da neće biti umanjene plate radnicima, rekao je Bajramović i dodao: Do sada je praksa bila da se sve prebija preko leđa radnika, po kojima je najlakše udariti. Nećemo dopustiti da i ovaj put bude tako.

Bajramović je kazao da se prema novom prijedlogu plate više od 800 KM oporezuju sa 13 posto, dok će razlika mjesečne osnovice plate više od 800 KM biti oporezovana sa čak 20 posto. Dodao je da je neoporezivi dio plate povećan sa 300 na 700 KM. Trenutno jedinstvena stopa poreza na dohodak iznosi deset posto a neoporezivi dio 300 KM.