Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bajramović: Sindikat trgovine isključen iz Saveza zbog nepoštivanja Statuta

BiH

ismet bajramović

Predsjednik Saveza saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović je izjavio da je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (STBiH) isključen iz članstva Saveza zbog nepoštivanja Statuta SSSBiH.

– Sindikat trgovine je isključen zbog nepoštivanja Statuta i namjernog rušenja ugleda Saveza. Svaku akciju koju je SSSBiH vodio oni su javno omalovažavali – rekao je Bajramović danas novinarima u Sarajevu.

Komentirajući navode predsjednice Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (STBiH) Mersihe Beširović o finansijama Saveza, Bajramović je kazao da su donatorska sredstava norveške regionalne organizacije u potpunosti uložena u obnovu zgrade Doma sindikata u Mostaru.

-Ta sredstva su prošla direktno na specijalni račun Kantonalnog odbora SSSBiH u Mostaru. U potpunosti su opravdana i kompletna dokumentacija je u Mostaru i u Savezu sindikata – dodao je Bajramović.

U vezi kredita kojeg je Savez podigao kod komercijalne banke krajem 2014. godine u iznosu od gotovo 42 hiljade maraka, Bajramović je kazao da o tome postoji odluka Predsjedništva SSSBiH. Radi se o sredstvima kojima je, po Bajramovićevim riječima, SSSBiH isplatio tužbe po osnovu otpremnina radnicima i jedan topli obrok.

Naveo je da je duži period pod pritiskom organa Saveza sindikata BiH, a koji insistiraju da se “kolege iz trgovine i grafičari isključe iz Saveza sindikata”.

– Svaki put moj odgovor je bio da to nije uloga predsjednika, nego je uloga predsjednika da provodi odluke koje donose organi Saveza – dodao je Bajramović.

Po njegovim riječima, predstavnici Sindikata trgovine formalno su sami sebe isključili iz Saveza jer nisu učestvovali na posljednjem Kongresu i samim tim nisu dobili verifikaciju svojih organa u Savezu sindikata.