BiH

Bajramska čestitka reisa Kavazovića: Ne trebamo se plašiti jedni drugih

23/09/2015

Ovih dana svjedočimo stradanju mnogih ljudi: djece, žena i muškaraca. Eto nam prilike da im pomognemo, da u njihovu nevolju unesemo olakšanje i radost i da na najljepši i najplemenitiji način ispunimo smisao hadža i kurbana, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazović u čestitki povodom Kurban-bajrama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Muslimani danas obavljaju najvažniji obred hadža: borave na Arefatu. I oni na tome odabranom mjestu, i mi u našoj domovini, i muslimani širom svijeta, iščekujemo sutrašnji dan. Danas i večeras naše porodice i naše domove polahko obuzima radost Bajrama, blagost, smirenost i sigurnost koje ga prate. U ovim odabranim trenucima prisjetit ćemo se da hadž doslovno znači kretanje i napor da se nešto savlada. Hadž je kretanje ka Allahu, napor da se savladaju ljudska oholost, strast i pohlepa. U tome našem kretanju kurban nas podupire i približava našem Stvoritelju i Njegovoj milosti”, istakao je Kavazović.

Naglašava da se muslimani u vrijeme kurbanskog bajrama prisjećaju da je požrtvovanost sastavni dio ljudskog života.

Husein ef. Kavazović 1

“Bez truda i napora nema kretanja naprijed, a bez kretanja bi čovjek i ljudski rod iščezli. Hadž je naš podsjetnik na to kretanje, na napor u potrazi za novom svrhom i izvorom života. U tom kretanju (hadžiluku) i žrtvi (kurbanu) razaznajemo i čovjekovu suštinu: to je putnik koji se, stalno putujući iz mjesta u mjesto, hrabro i odlučno priprema za posljednje putovanje – na Ahiret”, kazao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, hadž predstavlja bliskost koju hoćemo da postignemo u velikoj ljudskoj porodici.

“U toj porodici svi se držimo zajedno. Svi smo djeca jednih roditelja, svi imamo jedan dom, svi smo braća i sestre i ne bi trebalo da se plašimo jedni drugih. Adem i Hava su naši roditelji, Ibrahim, a.s., naš duhovni otac, a Kaba naš zajednički dom. U tu porodicu unosimo radost. Nemojmo patnju. Jer, i radost i patnju sami biramo. Ovih dana svjedočimo stradanju mnogih ljudi: djece, žena i muškaraca. Eto nam prilike da im pomognemo, da u njihovu nevolju unesemo olakšanje i radost i da na najljepši i najplemenitiji način ispunimo smisao hadža i kurbana”, poručio je Kavazović.

U ovom danu su, naglašava, naše misli s našim hadžijama u Mekki.

“Molimo Allaha, dž.š., da im primi u dobra djela njihove ibadete na najodabranijim mjestima na zemlji. Muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori čestitam Kurban-bajram, uz želju da ga provedu u radosti sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima. Bolesnima i muhadžirima želim da Bajram donese olakšanje. Bajram šerif mubarek olsun!”, rekao je Kavazović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.