Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razgovor za Fokus.ba

Bajtal: Neka iz ljevice konačno kažu da li se bore za interes građana ili vlastite pozicije

esad-bajtal6

Šta će biti sa ljevicom koja je jučer u negativnom smislu bila glavni akter na na političkoj sceni, što je demonstrirano na sjednici Gradskog vijeća Mostara

Nakon jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Mostara gdje je došlo do većih trzavica unutar Bh. bloka (SDP i Naša stranka) a zbog činjenice da je na toj sjednici kao kandidat isturen još jedan kandidat za gradonačelnika i to SDP-ov Arman Zalihić postavilo se pitanje da li će taj čin, a i prepucavanja koja su nakon toga uslijedila dovesti do mogućeg cijepanja ovog bloka, odnosno ljevice u cjelini.

Piše: A. DUČIĆ

O ovome smo razgovarali sa sociologom i političkim analitičarem prof. dr. Esadom Bajtalom. On u izjavi za Fokus.ba kaže kako to, nažalost, nije ništa novo u javnom političkom prostoru BiH, dakle to što se događalo jučer na sjednici Gradskog vijeća Mostar.

– Imamo stalno ili napuštanja sjednica ili prepucavanja, ili okrivljavanja pričom o izdajama, o patriotizmu, koji je ovakav ili onakav, prividan ili nikakav. Ništa novo nažalost nije ni toj strani, alternativi. I nije to samo jučer, nije samo oko Mostara. Spadam u ljude koji su učestovali u nekim pokušajima da se ujedini ono što uslovno možemo nazvati lijevi blok odnosno alternativu etnopolitičkim strukturama. Dobili smo razna obećanja, imali smo sastanke. Od nas su tražili kako i šta mislimo da bi na kraju od svih obećanja ispalo ništa ili nisu znali da se udruže. Naročito velika šansa je bila izborne 2018., da se udruže i konačno postignu rezultat koji će imati političku snagu i moć djelovanja u društvu. Oni to nikad nisu učinili. Zašto? O tome treba s njima razgovarati, pritiskati ih da konačno kažu da li se bore za ideju ili za vlastite pozicije odnosno individualne i stranačke interese, umjesto za interese građane, za javni interes – ističe Bajtal.

Borba za ideju, poručuje on, mora biti beskompromisna, korektna, demokratski uokvirena i istrajna.

– Ne možete se malo boriti, malo ne boriti, malo koalirati sa ovima s druge strane, malo ne koalirati. Kako ko kako kad ili kako s kim i stalno se uzajamno prepirati. Konačno bi ta alternativa, ta lijeva, ta desna ljevica morala položiti račun građanima – navodi Bajtal.

Na upit šta očekivati na narednim općim izborima, koji su već za nešto više od godinu, Bajtal kaže da im je to još jedna prilika da sve ovo što su, kako kaže, do sada propustili, sve kritičke glasove uzmu za ozbiljno, da sami sebe preispitaju, da se dogovore i da nastupe zajednički i na način koji obnećava mogućnost postizanja rezultata.

– Sve radi šanse da konačno uzmu odgovornost u svoje ruku u društvu i da ga vode tamo gdje bi, po definiciji prema kojoj se makar javno zalažu, ovo društvo moralo da ide. A moralo bi da ide ka normalnom, civilizovanom i demokratskom svijetu. Ka svijetu kritičkog mišljenja i odnosa prema životu, radu i građanima. Ka jednom svijetu u kojem će konačno prestati laž biti jedina istina, jedina politička istina. A kod nas je upravo to slučaj – smatra naš sagovornik.

Dodaje da se već tri decenije odvija jedan te isti film i da ga tu ne čude ni poslanici ni političke strukture ni ljudi iz političkih stranaka.

“Mene, a posebno u slučaju Mostar, nakon svega čude građani. Zašto nisu uzeli stvar u svoje ruke. Nakon 12 godina, kada im je bilo oduzeto svako pravo da postoje kao ljudi, da odlučuju o svojoj sudbini, da glasaju, da biraju one koji će da uređuju život po njihovim željama i u skladu sa obećanjima. Dakle, zašto oni to nisu odlučili svojim glasovima. Zašto su se ponovo odlučili za iste koji jučer ade to što rade i koji će to u petak na narednoj sjednici opet napraviti.

Mora se konačno u ovoj zemlji postaviti pitanje uloge građana. Uprkos punoj svijesti a o tome se zna da se izbori lažiraju ali se isto tako zna da su građani ili pasivni ili neodlučni i da se naprosto odlučuju birati uvijek one iste koji su ih doveli na dno Evrope, života, koji ih gaze, lažu i vrijeđaju i ljudski obesmišljavaju njihove egzistencije”, zaključuje Bajtal.