BiH

o organizaciji i provedbi izbora

Bakalar razgovarao s britanskim ambasadorom

13/08/2020

Na sastanku je zaključeno da su predstojeći izbori u BiH, a posebno održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru važan trenutak za evropski put Bosne i Hercegovine

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar danas je održao on-line sastanak s ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom o organizaciji i provedbi Lokalnih izbora 2020. u BiH.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo činjenicom da će lokalni izbori biti održani i u Gradu Mostaru, prvi put nakon 2008., čime će biti ispunjen jedan od uvjeta iz 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Poseban akcenat tokom sastanka je stavljen na izazove koji se odnose na provedbu preostalih izbornih aktivnosti, kao i na samu provedbu izbora u okolnostima pandemije COVID-19.

Na sastanku je zaključeno da su predstojeći izbori u BiH, a posebno održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru važan trenutak za evropski put Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz CIK-a.

“Ne postoji veće demokratsko pravo i odgovornost nego što je glasanje na izborima. Ohrabrujem i podstičem sve da se uključe. Nakon 12 godina, radujem se što će građani Mostara konačno biti u prilici da 20. decembra biraju svoje lokalne predstavnike, što je važan pokazatelj predanosti BiH osnovnim pravima. Treba CIK-u omogućiti da radi svoj posao, u skladu sa zakonom, bez ometanja. Poštovanje državnih institucija kao što je CIK predstavlja još jednu ključnu demokratsku vrijednost”, istakao je britanski ambasador.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.