Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Intervju za FTV

Izetbegović upitan da li će završiti na „crnoj listi“: To je najmanje što može uslijediti

bakir izetbegovic mreža crna lista
FOTO: FTV / Screenshot
Bakir Izetbegović u emisija FTV-a

To je užasna optužba koja mene u mojoj 68. godini stavlja u poziciju da branim čast, rekao je Izetbegović

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentarisao je u intervjuu za emisiju „Mreža“ na  FTV-u, između ostalog, i nedavno izrečene kritike američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya o tome da je svoj lični i finansijski interes stavio iznad stranke i države. 

-Olako daje izjave, zato sam ja to nazvao jednim kaubojskim manirom. To je užasna optužba koja mene u mojoj 68. godini stavlja u poziciju da branim čast. I da branim ono što sam cijeli život radio, dobro pazeći kako se ponašam i u životu i u politici. To je jedna odvratna laž i ja ga ponovo prozivam da podastre argumente. Bruka se i velesila koju predstavlja – rekao je između ostalog Izetbegović.

bakir izetbegovic crna lista
FOTO: FTV / Screenshot
Bakir Izetbegović: Crna lista?

Upitan boji li se da ne bude sljedeći na američkoj „crnoj listi“, Izetbegović je kazao: 

-Mislim da je to najmanje što može uslijediti poslije ovakvih kvalifikacija. Ko zna šta im još može naumpasti.

Također, predsjednik SDA smatra da Dodik neće preći crvene linije, jer je on, kako kaže, dio globalnog sistema.

-Kada su u pitanju krediti, investicije, ne može se iščupati iz toga. Ko će ih priznati. Dovest će sebe u zamrznuti konflikt jer su stvari jasne – srpska strana je počinila totalno etničko čišćenje i to je kulminiralo genocidom. Sada to otcijepiti uz nos međunarodnoj zajednici, zemljama potpisnicima Dejtonskog sporazuma koje uporno najavljuju da to neće dopustiti, mislim da je to nemoguća misija – kazao je lider SDA.

NES izdali njihovi ljudi

Na pitanje je li SDA izdala NES, tvrdi da su NES izdali njihovi ljudi.

“Dvojica parlamentaraca u Skupštini USK su glasali protiv svog premijera. Zašto je NES dopustio da Mustafa Ružnić bude smijenjen dvotrećinskom većinom. SDA ima osam ruku, oni imaju šest i žele i dalje lidersku poziciju. Mi smo bili spremni čak i da im Ružnić ostane, ali da se balansi promijene, neka ranija obećanja u vezi s ministarstvima”, tvrdi Izetbegović.