Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bakir Izetbegović izabran za predsjednika SDA

BiH

bakir kongres sda (16)

Na današnjem 6. Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu, nakon jednosatnog glasanja, za predsjednika Stranke izabran je Bakir Izetbegović.

Učešće u izboru za predsjednika SDA uzelo je 755 delagata. Registrovana su dva nevažeća listića.

Četiri glasa dobio je kandidat Irfan Ajanović, 159 glasova kandidat Šemsudin Mehmedović, dok je Izetbegović dobio 590 glasova.

Izetbegović je, obraćajući se delegatima na Šestom kongresu stranke nakon što je izabran, kazao da će se potruditi da “ono što smo danas ovdje usvojili i obećali i uradimo”.

On je predložio liste kandidata za zamjenika predsjednika i za potpredsjednike SDA.

[quote_right]Izetbegović je, obraćajući se delegatima na Šestom kongresu stranke nakon što je izabran, kazao da će se potruditi da “ono što smo danas ovdje usvojili i obećali i uradimo”[/quote_right]

Kandidati za zamjenika predsjednika su Adil Osmanović i Mihnet Okić.

Izetbegović je kazao da mu je drago što su dobili dva kandidata iz RS-a.

– Mislim da bi ubuduće možda trebali u Statutu i napraviti jednu takvu izmjenu gdje bismo kazali da ne mogu i predsjednik i zamjenik biti iz istog entiteta – kazao je Izetbegović.

Sa šire liste od 21 kandidata, Izetbegović je za potpredsjednike stranke predložio 14 imena, a to su: Šefik Džaferović, Halid Genjac, Safet Softić, Asim Sarajlić, Denis Zvizdić, Edin Ramić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Ramiz Salkić, Husejin Smajlović, Refik Lendo, Mirsad Kukić, Sadik Ahmetović i Senad Šepić.

Izetbegović je u prethodnom periodu u Stranci demokratske akcije obavljao dužnost zamjenika predsjednika.

Prvi predsjednik SDA bio je Alija Izetbegović, koji je na čelu te stranke bio od osnivanja 1990. godine do kraja 2001. godine. Na poziciji predsjednika SDA Aliju Izetbegovića je naslijedio Sulejman Tihić, koji je na toj poziciji ostao sve do smrti, u septembru 2014.

Delegati će u nastavku Kongresa SDA izabrati članove Glavnog odbora, zamjenika predsjednika, potpredsjednike, članove Suda časti SDA te Nadzornog odbora.

Inače, današnji Kongres održava se na 25. godišnjicu osnivanja SDA.