predsjednik sda

Bakir Izetbegović na Facebooku branio suprugu Sebiju, ponovo tvrdi da su žrtve

Sarajevo: Završni izborni skup stranke SDA uoči izbora u BiH
30.09.2022., Dvorana Zetra - Sarajevo - Zavrsni izborni skup stranke SDA uoci izbora u Bosni i Hercegovini 2022. Photo: Damir Hajdabrasic/PIXSELL

Izetbegović se u dužoj objavi na Facebooku osvrnuo na prezime Izetbegović navodeći kako je ono često na udaru javnosti kao i Bošnjaci, ali i nejgova supruga Sebija Izetbegović

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović oglasio se nakon što je Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) poništio akademsko zvanje Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Izetbegović se u dužoj objavi na Facebooku osvrnuo na prezime Izetbegović navodeći kako je ono često na udaru javnosti kao i Bošnjaci, ali i nejgova supruga Sebija Izetbegović.

“Decenijama je prisutan proces unošenja razdora i smutnje među Bošnjake. U posljednjim godinama važan segment tog procesa je kompromitacija autoriteta koje naš narod poštuje. Na udaru su, čemu svakodnevno svjedočimo, afirmisani političari, ulema, poznati branioci. I samo prezime Izetbegović je odavno predmetom ciljanih napada i diskvalifikacija. U posljednje vrijeme fokus je stavljen na moju suprugu Sebiju Izetbegović, profesoricu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Kampanja koja se vodi je politički motivirana, radi se o borbi za vlast i pritisku čiji je cilj da se oslabi pozicija SDA pred nastavak pregovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona”, naveo je Izetbegović.

Dalje tvrdi da je izvršilac te najnovije kampanje rektor UNSA Rifat Škrijelj.

“Iz politički sasvim jasnih razloga uključio se i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Afera će potrajati i dobit će epilog na sudu u Sarajevu. U međuvremenu javnost će biti izložena spinovima, poluistinama i neistinama. Pozivam vas da prepoznate jeftine manipulacije koje potcjenjuju vašu inteligenciju, memoriju i moć rasuđivanja. Ovaj put vam obraćam pažnju na samo tri bitna elementa koji su bili uvod u pokušaj diskreditacije prof. Izetbegović. Sve je počelo izjavom Asima Kurjaka, profesora na Zagrebačkom sveučilištu da maltene ne poznaje Sebiju lzetbegović, i da nije bio mentor na njenom doktoratu. Ispostavilo se da postoji obimna dokumentacija o saradnji prof. Kurjaka sa prof. Izetbegović, niz zajedničkih projekata, više knjiga sa njegovom posvetom, i, naravno, kompletna dokumentacija o njenom doktoratu i njegovom mentorstvu. Suočen sa činjenicama, prof. Kurjak je zatim javno povukao svoju izjavu. Međutim, tu nije bio kraj, već se nastavilo sa novim neistinama”, naveo je Izetbegović objašnjavajući situaciju sa doktoratom Sebije Izetbegović.

Zatim se osvrnuo na magisterij svoje supruge.

“Nakon propalog pokušaja sa kompromitacijom doktorata, sišlo se stepenicu niže. Više nije bio sporan doktorat, ali doveden je u pitanje magisterij prof. Izetbegović, odnosno studij koji je ona obavila na Sarajevskom i Zagrebačkom univerzitetu. Na upit rektora Škrijelja Univerzitet u Zagrebu je odgovorio da ne postoji evidencija da je Sebija Izetbegović ikada studirala kod njih. Ponovo se pridružio i prof. Kurjak sa istom tvrdnjom. A zatim se utvrdilo da postoji i ova dokumentacija – upisni list, potvrde o završenim tečajevima kod prof. Kurjaka u sklopu magisterija, i na kraju sam indeks. U gostovanju na TV Hayat početkom marta 2023. prof. Izetbegović je predočila tri indeksa koji potvrđuju njen redovni studij u Sarajevu, a zatim i magisterski studij u Sarajevu i Zagrebu. U indeks izdan od Sveučilišta u Zagrebu upisano je deset ocjena, među njima i ocjena prof. Biserke Funduk-Kurjak, supruge prof. Asima Kurjaka”, rekao je lider SDA.

Naglasio je da čuvanje dokumentacije nije bila obaveza Sebije Izetbegović.

“Jer iza izdanih diploma i evidencija o studiranju stoji institucija koja ih je izdala, a ne kandidat. U ovom slučaju to je Medicinski fakultet u Sarajevu, i samo ovaj fakultet može potvrditi dokumente studenta ili ih dovesti u pitanje. I Medicinski fakultet je to uradio u saradnji sa Kantonalnom inspekcijom za visoko obrazovanje. Ad hoc komisija formirana u ovu svrhu je izvršila potrebne provjere dokumentacije, nakon čega je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta fakulteta jednoglasno utvrdilo da je kompletan akademski put prof. Izetbegović uredan. Da dokumentacija nije bila uredna, nemoguće bi bilo da prof. Izetbegović prvo magistrira pod mentorstvom prof. Šimića, a zatim i doktorira pod mentorstvom prof. Kurjaka. U procese odobravanja magisterija i doktorata uključene su stručne službe fakulteta, nastavno-naučna vijeća, komisije. Dakle, deseci ljudi. I niko nikad od njih nije imao bilo kakvu primjedbu sve dok se 25 godina poslije nije pojavio rektor Škrijelj, koji praktično ne pokušava diskreditirati samo prof. Izetbegović, već i sve te ljude, svoje prethodnike, ugledne profesore i dekane sa Medicinskog fakulteta”, dodao je Izetbegović.

Navodi da se niko nije našao za shodno da istraži kako je moguće da su njeni dosjei dvije decenije nakon što je magistrirala i doktorirala pronađeni, kako dodaje, razbacani u podrumu Medicinskog fakulteta.

“Da niko ne istražuje ko je i kada dolazio na Medicinski fakultet i izuzimao njene dosjee u pripremi afere. Unatoč svemu navedenom, rektor Škrijelj je nastavio sa napadom. Ignorišući Medicinski fakultet u Sarajevu, ustvrdio je da ‘diploma magistra nije dostavljena Univerzitetu i ne postoji’. Na njegov prijedlog, Senat Univerziteta u Sarajevu je 6. marta 2023. godine većinom glasova članova Senata poništio je zvanje magistrice Sebiji Izetbegović. Naravno, konačnu odluku donijeće Sud. Presudu ćemo pričekati, jer su sudski procesi dugi i spori. Sud javnosti će se formirati brže. A taj sud bi trebao pomoći da se politika istjera iz časnih institucija kojima samo nanosi štetu. Politika nema šta tražiti na Univerzitetu u Sarajevu. Ni sarajevska, a naročito ne politika iz Zagreba”, poručio je na kraju Izetbegović.

Podsjetimo, Sebiji Izetbegović je u ponedjeljak poništeno akademsko zvanje magistrice medicinskih nauka. Senat Univerziteta u Sarajevo jučer je održao vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana diploma generalne direktorice KCUS-a i profesorice Medicinskog fakulteta u Sarajevu Sebije Izetbegović.