Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bakir Izetbegović najoštrije osudio presudu o smrtnoj kazni Morsiju

BiH

bakir_izetbegovic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najoštrije je osudio odluku egipatskog suda kojom je izrečena smrtna kazna bivšem predsjedniku Egipta dr. Mohammedu Morsiju i drugim istaknutim liderima i članovima Muslimanskog bratstva, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Anadolu Agency.

“Dr. Mohammed Morsi je voljom građana legalno izabran za predsjednika Egipta na prvim slobodnim i demokratskim izborima u Egiptu. Svrgnut je vojnim udarom, a zatim je lišen slobode i podvrgnut politički montiranom sudskom procesu, čiji cilj je brutalni obračun sa političkim rivalima i neistomišljenicima, te u konačnici i njihova fizička eliminacija. Radi se o najgrubljem kršenju ljudskih prava i demonstraciji kontinuirane premoći sile nad vladavinom prava, diktature nad demokratijom i opresije nad pravdom”, izjavio je Izetbegović.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje u ovom slučaju.

“Pozivam međunarodnu zajednicu da pokaže svoju dosljednost kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava i demokratskih normi te da učini sve što je u njenoj moći da izrečena smrtna kazna ne bude izvršena i da se za dr. Morsija osigura pravičan i pravedan sudski postupak”, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.