Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bakir Izetbegović: Ono što je za Mostar predložio HDZ-e neće proći

20160412_2_15453369_7583309_Web

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je u utorak u Mostaru kako će mostarski SDA braniti jedinstveni grad Mostar, kao i poziciju Bošnjaka zagarantiranu Daytonskim mirovnim sporazumom.

“Tumačit će i artikulirati interes Bošnjaka nakon svega što su oni proživjeli u ovom gradu prije dvadeset i više godina“, kazao je te dodao kako će rukovodstvo SDA do kraja stajati iza rukovodstva GO SDA Mostar.

“Njihovo je da prate interes ovog grada, da posebno prate interes Bošnjaka jer je to jedan narod koji je teško prošao u Mostaru, a naše je da ih u tome podržimo. To će tako da funkcionira do kraja“, naglasio je prvi čovjek SDA.

Na pitanje novinara hoće li SDA ići sa svojim prijedlogom prema Parlamentu BiH, Izetbegović je kazao kako je cilj SDA da riješi stanje u Mostaru.

“Dakle definitivno ovo što je izašlo u javnost; jedinstveni Grad sa svim ujedinjenim. Jednim gradonačelnikom, jednim proračunom…. To je bio zajednički projekt SDA i HDZ-a BiH s podjedinicama. Mi smo se tada dogovarali kako nazvati te podjedince (…) Ja ne znam zašto je HDZ BiH jednog dana napravio HNS i izmakao se u toj situaciji“, istaknuo je Izetbegović.

Dodao je kako od rješenja kojeg su sada predložili iz HDZ-a BiH nema ništa.

“Nažalost ni od onoga što smo mi dogovarali, a ni od onoga što predlažu neke druge strane. To nam nije trebalo. Mi smo trebali u tišini (misleći pritom na HDZ BiH) približiti stavove, a zatim u javnosti izaći s nečim što može proći, a da su HDZ BiH i SDA završili prijedlog, on bi prošao i uvjeren sam imali bi riješeno stanje u Mostaru“, naglasio je.

Na pitanje postoje li šanse da se nastave ti pregovori, Izetbegović je kazao kako nažalost nije optimista s obzirom na, kako je istaknuo, ovakav obrat kod HDZ-a BiH.

“Političke stranka imaju pravo i na takve stvari, samo ne vidim što se s time rješava“, rekao je Izetbegović.

“SDA je optužena da ide na podjelu grada samo zato što je željela od nekih šest bivših općina koje su imale pune ovlasti, da sačuva relikte na razini jednog kabineta. Znači svaka općina bi sačuvala kabinet od par ljudi i bavila bi se dodjelom gradskog građevinskog zemljišta na takav način da se u Mostaru obje strane jednako razvijaju. To je s obzirom na stanje duha i politike u Mostaru jedno odlično rješenje. To je bilo rješenje, i još uvijek je i o tome još uvijek možemo razgovarati“, zaključio je čelni čovjek SDA.

S druge, pak, strane na pitanje novinara kako komentira stav lokalnog SDA kojem prijedlog HDZ-a BiH nije prihvatljiv kada je u pitanju rješenje za održavanje lokalnih izbora u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas ranije novinarima je rekao kako svatko ima pravo na svoj stav.

“HDZ BiH ima vrlo jasan i čvrst stav. Iznijeli smo ga u javnosti i svakako da ćemo se zalagati da taj stav dobije potporu u Parlamentu BiH oko izmjene izbornog zakona, a sve što kolege iz SDA imaju kazati trebaju iznijeti u našoj raspravi da vidimo što se od toga može popraviti. Sve što je na tragu modernog i evropskog Mostara bit će ugrađeno u te izmjene“, naglasio je.