Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kongres stranke

Bakir Izetbegović ponovo izabran za predsjednika SDA

20190914_2_38214477_47578358_Web (1)

Izetbegović je bio jedini kandidat za predsjednika SDA

Bakir Izetbegović ponovo je izabran za predsjednika Stranke demokratske akcije na Sedmom kongresu koji je danas održan u Olimpijskoj dvorani “Juan Sntonio Samaranach“ u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Jednoglasnom izboru Izetbegovića za novog-starog predsjednika prethodilo je glasanje delegata o tome da li će se izbor vršiti tajnim ili javnim glasanjem. Sa 1.225 glasova za, dva suzdržana i bez glasova protiv, odlučeno je da se novi predsjednik bira aklamacijom, odnosno javnim glasanjem.

Ovakav prijedlog radnog predsjedništva Kongresa, na čijem je čelu generalni sekretar stranke Halid Genjac, iznesen je zbog činjenice da su sve opštinske organizacije – njih 115, organizacija Brčko distrikta, svih šest regionalnih i devet kantonalnih organizacija predložile samo jednog kandidata, dosadašnjeg predsjednika Izetbegovića.

Verifikaciona komisija Kongresa SDA, nešto prije izbora predsjednika stranke, obavijestila je prisutne da je verifikovano prisustvo 1.227 delegata od 1.346 registrovanih.

Nakon što su ga delegati sedmog Kongresa izabrali za predsjednika Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović koji je i dosad obavljao tu dužnost, na pres-konferenciji je izjavio da SDA, u predloženom novom statutu, racionalizira stranačke strukture i uvodi odredbe o ograničenju mandata i akumulacije funkcija, javlja Fena.

– Otvorili smo kvote za žene, mlade i nebošnjake, omogućićemo povoljniji gender, nebošnjaci i mladi treba da budu zastupljeni na svim nivoima – rekao je dodavši da stranka treba da bude kao Bosna i Hercegovina koju odlukuje bogatstvo različitosti.

Istakao je da su prioriteti u narednom periodu integracije, sve ono, kako je rekao, što se suprotstavlja tendencijama dezintegracije, a prije sve to su unutarnje integracije te zatim integracije u EU i NATO, a prioritet su i reforme. U tom kontekstu, za iduću godinu je najavio usvajanje “oko pola evropske legislative“, što će biti imperativno za Bosnu i Hercegovinu, po principu “uzmi li ostavi“.

Prioriteti stranke u novom mandatu, najavio je Izetbegović, bit će i očuvanje tekovina odbrane BiH i “odbrana onih koji su branili BH“, iskorak ka bosanstvu i snažnije okretanje dijaspori, kao i snažnija briga za povratnike.

Najavio je i jači angažman za unapređenje statusa kategorija kao što su porodica i mladi, koje su po Izetbegovićevim riječima, u međuvremenu “napadnute društvenim pošastima”.

Kao naredni, veoma bitan cilj SDA, naznačio je snažnije ulaganje u nauku, kulturu i sport. Mora biti više novca za to “jer u Bosni i Hercegovini se rađaju izvanredni ljudi“, talenti”.

– Iza nas je proces tranzicije netržišne privrede u tržišnu i sad se treba baviti mjerama o radnim uvjetima, ispravljati nepravde u tom pravcu, popravljati uslove rada. Jedan od fokusa SDA bit će na tome u narednom mandatu – riječi su lidera SDA.

Programska deklaracija SDA, koju je on danas prezentirao delegatima Kongresa, izazvala je prašinu kod određenih stranaka jer je izraženo opredjeljenje za regionalno uređenu Bosnu i Hercegovinu, što je želja i politika za koju će se, kako je najavio, ova stranka zalagati.

Izetbegović je izrazio nadu da će i “srpski korpus“ biti moguće ubijediti da Bosna i Hercegovina pripada EU i NATO integracijama jer primjeri iz regiona, iz Crne Gore naprimjer, govore o boljicima takvog opredjeljenja.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Izetbegović je iznio statistički podatak da je za četiri godine u Bosni i Hercegovini proizvedeno 109.000 radnih mjesta te podsjetio da je on svojevremeno obećao 100.000 mjesta u deset godina.

Izetbegović je negirao opaske da, prema novom predloženom statutu SDA, on kao predsjednik stranke ima ogromnu moć, a nikakvu odgovornost. Naprotiv, njegova odgovornost je zapravo ogromna, ustvrdio je i povodom toga što još nije realizirana najavljivana apelacija sudu za promjenu naziva entiteta Republika Srpska, novinarima obrazložio da još nije vrijeme za to, kako je procijenjeno u njegovoj stranci.

Izetbegovićevo mišljenje je da današnji reizbor za lidera SDA nije rezultat njegovog prethodnog upravljanja “gvozdenom rukom“, već, naprotiv, toga da su ljudi prepoznali čvrstu i jaku politiku SDA, ali politiku koja pomiruje a ne dijeli ljude.

Bakir Izetbegović ponovno je izabran za predsjednika Stranke demokratske akcije danas na sedmom Kongresu te stranke koji je u toku u Sarajevu.

Izbor je bio jednoglasan, a on je bio jedini kandidat. Prethodno su delegati većinskom voljom odlučili da neće glasati tajno o predsjedniku već aklamacijom.