Bakir Izetbegović posjetio banjalučku Ferhadiju

bakir izetbegovic banja luka

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović posjetio je danas Ferhadija džamiju u Banjoj Luci i razgovarao s banjalučkim muftijom Osmanom ef. Kozlićem.

Izetbegović je rekao u izjavi novinarima da je u obilasku ovog vjerskog objekta bio i prije godinu dana, ali da tada nije bila završena obnova Ferhadije.

-Bio je ramazan i klanjali smo tada na nekim daskama. Danas mi je srce puno kada vidim Ferhadiju onakvu kakvu pamtimo, samo novu, ljepšu – rekao je Izetbegović.

Na području grada Banje Luke bilo je 16 džamija koje su porušene tokom rata u BiH

Podsjetio je da će Predsjedništvo SDA danas zasjedati u Banjoj Luci.

-Želimo i da položaj Bošnjaka bude ovako lijep kao što je obnovljena Ferhadija. Treba raditi na tome, prestanku diskiminacije i pritiska koji se intenzvira u posljednje vrijeme na Bošnjake i kada je u pitanju školski program, participacija u administraciji, policiji u RS-u, te da se riješe i napadi na Bošnjake – rekao je lider SDA.

Potvrdio je da će danas iz Banje Luke zatražiti da se to riješi i da srpske vlasti i narod pomognu svojim komšijama.

O radovima koji se privode kraju na obnovi Ferhadije danas su se upoznali i drugi članovi Predsjedništva SDA.

Vjernici su, nakon 23 godine od njenog rušenja, klanjali bajram-namaz u obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji, čije svečano otvaranje je najavljeno za 7. maj 2016. godine.

Muftija Kozlić je ranije rekao da je u međuvremenu potrebno da se uredi administrativna zgrada i ostali objekti u okolini Ferhadije.

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i bila je uvrštena u kulturnu baštinu BiH 1950. godine, a kasnije i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Porušena je ratne 1993., a taj datum, 7. maj u BiH je proglašen kao Dan džamija.

Na području grada Banje Luke bilo je 16 džamija koje su porušene tokom rata u BiH.

Obnovljene su sve osim džamije Arnaudije.

Predsjedništvo SDA će danas na sjednici koja će biti održana u Banjoj Luci razmatrati, između ostalog, stanje i položaj Bošnjaka u bh. entitetu RS te utvrditi prijedlog mjera za zaštitu bošnjačkih povratnika.