Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O stanju u KS

Baljić: U Sarajevu neće biti lockdowna

Prazne terase kafića u Sarajevu zbog hladnijeg vremena i manjka turista zbog covida-19
13.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Terase kafica i restorana u Sarajevu su prazne zbog hladnijeg vremena i nedostatka turista zbog pandemije virusa covid-19. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Mi smo jedan discipliniran narod i mi trebamo samo da se nastavimo ponašati na ovaj način i mi ćemo sigurno biti prvi u regiji koji će ovo pod kontrolu, vjeruje Baljić

U Kantonu Sarajevu broj oporavljenih od COVID-19 u protekla 24 sata gotovo je dvostruko veći od broja novozaraženih, saopćili su predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo koji su javnost informisali o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

O trenutnom stanju u Kantonu Sarajevo kada je COVID-19 u pitanju govorili su članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović i doc. dr. Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Beganović je tom prilikom kazao kako je u protekla 24 sata obrađeno je 820 testova, koji su uzeti u periodu od 23. do 26. novembra.

Broj novozaraženih je 239, od tog broja 159 (65,27 posto) su osobe koje su već u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su bili u kontaktu s oboljelima.

“Ono što je dobra vijest, da je broj oporavljenih u protekla 24 sata dvostruko veći od novozaraženih, a ono što nije dobra vijest da smo u protekla 24 sata imali 11 smrtnih ishoda”, rekao je Beganović.

Dodao je kako je u KS hospitalizirano 364 osoba, od toga 276 je u KCUS-u (uključujući izolatorij Podhrastovi), a u Općoj bolnici 88 pacijenata.

Na respiratornoj potpori je 14 pacijenata.

U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno 28 pacijenata.

Od 30. januara do 26. novembra ukupan broj zaraženih novim tipom koronavirusa u KS je 19.001, broj izliječenih je 14.549, a aktivnih slučajeva je 4.216.

Smrtnih slučajeva zaključno s današnjim danom je 236.

Šef Infektivne klinike KCUS-a Baljić je iznio više detalja o epidemiološkoj slici u KS i predstavio rad KCUS-a do sada.

Baljić je pojasnio da se od početka broj hospitaliziranih nije uzimao na nivou cijelog KCUS-a nego samo u Izolatoriju Podhrastovi zbog čega se sticao dojam o veoma malom broju hospitaliziranih, a on je zapravo varirao od 270 do 299. Danas je 276. Napomenuo je i da je oko 180 uposlenika KCUS-a na bolovanju iz različitih razloga (zaraženi koronavirusom, u izolaciji…)

“Što se tiče samog rada KCUS, moram napomenuti da je u Klinici za mikrobiologiju urađeno 107.169 PCR testova. Na izolatoriju Podhrastovi, samo na toj lokaciji je urađeno 1.222 CT pregleda za COVID pozitivne pacijente i 2.240 RTG pregleda, dok je klinička Biohemija s Imunologijom uradila samo na lokaciji Podhrastovi 113.719 usluga. U pitanju su uglavnom pretrage krvi”, rekao je Baljić.

Dodao je i kako je u isto vrijeme Klinička patologija uradila 343 analize za COVID pozitivne pacijente, a u Klinici za infektivne bolesti, uključujući izolatorij Podhrastovi , koji je njen sastavni dio bilo je 1.648 hospitaliziranih pacijenta uz još 517 pacijenata koji nisu COVID pozitivni, ali su bili hospitalizirani na Klinici za infektivne bolesti.

Također, COVID-19 pacijenti su smještavani i na druge klinike internističke discipline i njih je 320 bilo smješteno.

”Kroz opservacioni punkt, oni pacijenti koji dolaze sa sumnjom na COVID i koji se moraju testirati i retestirati prošlo je oko 1.300 pacijenata, u okviru hirurških disciplina u ovo vrijeme urađeno je 6.615 zahvata, a 29 operativnih zahvata je urađeno za COVID pozitivne pacijente”, rekao je Baljić.

Zahvalio je stanovništvu na poštivanju mjera u Kantonu Sarajevo. Podsjetio je da su mnoge mjere bile osporavane pogotovo kada je riječ o nošenju maski, smanjenju broja osoba koje su se mogle okupljati…

”Međutim, sada imamo takvu situaciju da smo jedini u regiji sa smanjenjem broja novozaraženih pacijenata. Pogledajte druge zemlje u regionu. Hrvatsku, Srbiju koje tek danas kreću sa tim nekim rigoroznijim mjerama”, rekao je Baljić.

Dodao je kako su te mjere puno rigoroznije nego one koje su na snazi u Kantonu Sarajevo.

“Hvala našem stanovništvu što je omogućilo da imamo ovu epidemiološku situaciju za koju možemo reći da je sada recimo pod kontrolom. Ne možemo reći da je dobra, ali ako imate u vidu da je da broj novozaraženih u KS išao i preko 800, danas je ispod 300, možemo reći da smo u jednoj finoj fazi silazne putanje i nadam se stavljanja pod kontrolu ove pandemije“, rekao je Baljić.

Podsjetio je i na nedavno održane izbore.

“Ti izbori su doveli do eksplozije mnogih slučajeva u Srbiji, Crnoj Gori. Kod nas hvala Bogu, vidite da nema nekog povećanja. Štaviše, imamo smanjenje broja novih slučajeva. Dakle, mi smo jedan discipliniran narod i mi trebamo samo da se nastavimo ponašati na ovaj način i mi ćemo sigurno biti prvi u regiji koji će ovo pod kontrolu”, vjeruje Baljić.

Dodao je kako nikada nije razmatrana opcija potpunog lockdowna, kakav je bio u martu i aprilu te da imaju razumijevanja za stanovništvo i ekonomiju.

”To se sigurno neće dogoditi u narednom periodu, a dodatno ohrabrenje nam daju ovi rezultati. Mi smo uspjeli i bez tog zatvaranja i bez onoga što rade mnoge evropske zemlje, lagano stavljati pandemiju pod kontrolu. Ako ovako nastavimo u narednom periodu sigurno se možemo nadati i puno boljim rezultatima,“ rekao je Baljić.

U vezi terapije, savjetovao je da se ne uzimaju na svoju ruku, već samo na prijedlog ljekara.

”Kanton Sarajevo je preko Kriznog štaba i Zavoda zdravstvenog osiguranja je nabavio i jedan antivirusni lijek. Radi se o Favipiraviru, lijek koji ima jako dobra dejstva. Pokazao se odličnim u nekim zemljama. Bit će na raspolaganju našim bolničkim ustanovama“, rekao je Baljić.

Napomenuo je kako to nisu lijekovi koji se mogu tek tako kupovati već je potrebno uraditi dodatne pretrage.

Preporučio je pridržavanje mjera jer one daju rezultate.

”Ne očekujte da će COVID-a prestati ni kada dođu vakcina. COVID-a će biti jer se neće svi vakcinisati. Međutim, ono što je najbitnije mi moramo držati ovu pandemiju pod kontrolom. To znači da umjesto 350 hospitaliziranih možda imamo 30 do 50. To je neka kontrola, što može podnijeti zdravstveni sistem i da pruža sve druge usluge. Sve je do nas. Do sada smo pokazali jednu veliku odgovornost, molim vas da je pokazujemo i dalje. Ja sam uvjeren da ovo ide u jednom finom, dobrom smjeru“, zaključio je Baljić.