Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Balkanu prijeti snažna oluja, na udaru i dijelovi BiH

BiH

D2u

Kako se i najavljivala, oluja koja bi posebno sutra, mogla pogoditi Balkan, izgleda da je gora nego što se u prvi mah pretpostavljalo.

– Satelitska slika pokazuje već formiranje Sredozemne ciklone, rekao bih i oluje. Vidite ove bijele nakupine oblaka, to su jaki olujni sistemi  unutar frontalnog sistema  novoformirane ciklone – navodi profesor Zoran Zadro, na popularnoj meteo stranici Vremenska prognoza za HR i BiH.

[yuzo_related]

– U upozorenjima ste mogli vidjeti koja područja su rizična za obilne kiše i jako nevrijeme. Međutim, neće baš svako područje biti jednako pogođeno, sve će ovisiti gdje će se stvoriti ovi jaki olujni sistemi. Tu gdje se stvore, a naša regija jest na udaru, očekujte jaku grmljavinu, jak vjetar, vrlo obilnu kišu i mogućnost lokalnih poplava.

Idućih 12 do 24 sata spomenuta ciklona će se kretati preko srednje i južne Italije prema nama. Tako da do ponedjeljka očekujemo od 50mm do 180mm kiše.

Na riziku su srednja i južna Dalmacija, jugozapadna, zapadna, sjeverozapadna, srednja i istočna Bosna, Hercegovina, južna, zapadna i srednja Srbija, Crna Gora, Albanija i Makedonija. Na kraju ću reći sva ova područja neće jednako biti pogođena, sve će ovisiti kuda će se pojas s jakim olujnim sistemima kretati.  Za sada najgori rizik od nevremena ima Crna Gora, jug Srbije, Albanija te istok Hercegovine kao i jug Jadrana, napominje Zadro.

Vijesti nisu optimistične ni za iduću sedmicu , jer nova obilna kiša stiže već od utorka.

Uz osjetno zahlađenje snijeg osim u nedjelju i ponedjeljak, u gorju je moguć očekuje i oko sredine iduće sedmice.

Nije isključeno da ga bude i u nizinama Bosne.