Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za životnu sredinu

Banja Luka grad s najskupljim javnim prevozom u regionu, ni pad cijena goriva ne pomaže

bus

Prema komparativnoj analizi cijena javnog prijevoza i cijena parkinga u gradovima regiona, koju je izradio Centar za životnu sredinu uz pomoć udruženja građana iz regiona, uočava se različita kupovna moć građana regiona prema kartama javnog prijevoza

Uprkos trendu pada cijena goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini, banjalučki prijevoznici su najavili da će cijene karata ipak ostati nepromjenjene, čime je Banja Luka potvrdila status grada sa najslabijom kupovnom moći građana i najskupljim gradskim prijevozom u regionu.

Prema komparativnoj analizi cijena javnog prijevoza i cijena parkinga u gradovima regiona, koju je izradio Centar za životnu sredinu uz pomoć udruženja građana iz regiona, uočava se različita kupovna moć građana regiona prema kartama javnog prijevoza.

Prema tome Zagreb je na vrhu te liste, gdje je sa jednom prosječnom platom iz 2022. godine moguće kupiti 2.217 karata javnog prijevoza, dok je kupovna moć građana Banje Luke u odnosu na ostale gradove najniža, tačnije gotovo čevorostuko manja u odnosu na Zagreb, gdje se sa prosječnom platom ostvaruje mogućnost kupovine 563 karte, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.