BiH

Poruke iz parka

“Banja Luka je Černobil”: Na protestima opozicija istakla tri zahtjeva (VIDEO)

04/07/2019
Foto: Slobodan Vasković

Nebojša Vukanović je poručio da ovo i prošlo okupljanje pokazuje otpor represiji

Opozicija je večeras na protestu u Banjoj Luci iznijela tri zahtjeva – da se omogući okupljanje građana na gradskom trgu, drugi zahtjev je vezan za ekološki problem u banjalučkom “Incelu” koji je zagađen piralenom, a treći je da se stave na uvid diplome svih zaposlenih u javnom sektoru.

Rok za ispunjenje prvog zahtjeva je prvi sljedeći skup, drugi zahtjev se mora odmah ispuniti, a za treći će pokrenuti i peticiju.

Poslanica PDP-a Jelena Trivić je rekla da će natjerati vlast da objavi sve diplome onih koji rade u javnom sektoru te da od svojih zahtjeva neće odustati, jer je to, kako je rekla, borba za pravedniju RS.

Smatra da vlast ne radi ono što joj je ustavna obaveza.

– Demokratija nije samo dan izbora, koje pokradu, već svaki dan i ovo danas. Neće se stvari promijeniti na dan izbora, bitan je svaki dan, sat i svaki sekunad, da radimo za ovu zemlju, svoju djecu, da ne dozvolimo da se neko iživljava nad nama. Nema niko pravo da nas zastrašuje i truje piralenom. Taj problem moraju riješiti – rekla je Trivić.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković je podsjetio je da je RS imala milijardu KM od prodaje “Telekoma”, ali da su novci “proćerdani”, a samo u zdravstvu dug je viši od milijardu.

U RS-u su, kaže, propale tri banke, a na skupe automobile u proteklih sedam godina vlast je dala 47 miliona KM, dok su vatrogasna kola iz ‘70-ih godina.

– Da su radili drugačije bolje bi živjeli. Trebaju nam ljudi s moralom, koji neće otimati od svog naroda, buduće djece… – kazao je Stanivuković.

Tvrdi da piralena ima na četiri mjesta u Banjoj Luci, a ne samo u “Incelu”.

Peticijom će skupljati potpise kako bi gradske vlasti dozvolile okupljanje na gradskom trgu.

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović je kazao da su prošlim protestima uspjeli u ostvarenju jednog cilja – prestala je, kako je naveo, represija policije nad građanima.

Najavio je da će reagovati na sve slične slučajeve.

– Ovo je borba dobra protiv zla. Nadam se da ćemo se osloboditi i da će se vratiti veliki broj onih koji su otišli s ovih prostora – rekao je on, uvjeren da bi se mnoge stvari promijenile ukoliko bi mladi digli glavu i glas.

U zadnjih 15 dana ovo je bio drugi skup opozicije u RS-u.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.