Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka: Najviše kazni za neizdavanje računa

FISKALNI RACUNI

Neizdavanje računa najčešći je prekršaj koji je evidentirala banjalučka Tržišna inspekcija u prošloj godini.

Lani je obavljeno 1.387 inspekcijskih kontrola, a sankcionisali su poslovne subjekte zbog neisticanja cijena, netačnog vođenja poslovnih knjiga, rada na republički praznik, te zbog netačnosti mjernih uređaja, odnosno nebaždarenja vaga i drugo.

U prošlogodišnjim kontrolama, banjalučka Tržišna inspekcija je izdala 139 prekršajnih naloga, ukupne vrijednosti 93.100 KM.

Tržišni inspektori su donijeli i 31 rješenje, i to deset o zabrani obavljanja djelatnosti, 14 po službenoj dužnosti, dva o oduzimanju robe i pet rješenja o otklanjanju nepravilnosti u poslovanju kontrolisanih subjekata.

Vrijednost oduzete, uglavnom neprehrambene robe, i robe stavljene van prometa je 12.164 KM.

Kako je rečeno u gradskom Odjeljenju za inspekcijske poslove, prioriteti u radu tržišne inspekcije u prošloj godini bili su suzbijanje nelegalnog rada, povećanje nivoa zaštite potrošača, porijeklo robe koja se stavlja na tržište, cijene robe u maloprodajnim objektima, izdavanje računa i načini obavljanja rasprodaja.

Kontrole su organizovali i u poslijepodnevnim, večernjim i noćnim satima, ali i vikendom i praznikom, i to najčešće zajedno s inspektorima rada.

-Posebnu pažnju posvećujemo i zaštiti potrošača. Veoma su česti slučajevi reklamacije, te su zahvaljujući posvećenosti inspektora u rješavanju nastalih sporova sve opravdane reklamacije i riješene, i udovoljeno je zahtjevima potrošača – naglasili su u ovom odjeljenju.