Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka čeka proteste: Kafane ne rade, na ulicama oko 2.000 policajaca

Jutro u Banjoj Luci uoči protesta
FOTO I. Kralj / Fokus.ba

Protest opozicije pod sloganom “Oslobodimo Srpsku“ najavljen je za danas u Banjoj Luci u Parku “Mladen Stojanović“ u 12.00 sati, a nedaleko od tog mjesta, na glavnom banjalučkom trgu, miting vladajućih stranaka u RS – “Srcem za srpsku“. Udaljenost lokacija na kojima će se održati okupljanja je oko kilometar.

Na ulicama Banje Luke od ranog jutra dežura veliki broj policajaca.

Gradska uprava Grada obavještava javnost da će u subotu 14. maja u vremenu od osam do 20 sati, biti potpuno obustavljen saobraćaj u sljedećim ulicama:

Ulica Kralja Petra I Karađorđevića – na dijelu od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save;
ulica Kralja Petra I Karađorđevića – na dijelu od Aleje Svetog Save do ulice Olimpijskih pobjednika;
ulica Dr Mladena Stojanovića – na dijelu od ulice Olimpijskih pobjednika do ulice Trive Amelice;
ulice Petra Kočića, Milana Radmana – na dijelu od ulice Dr Mladena Stojanovića do ulice Prvog krajiškog korpusa;
ulica Pave Radana – od ulice Kralja Petra I Karađorđevića do ulice Prvog krajiškog korpusa;
ulica Marije Bursać – od ulice Kralja Petra I Karađorđevića do Kninske ulice;
ulica Milana Tepića – od ulice Kralja Petra I Karađorđevića do Vidovdanske ulice; ulica Olimpijskih pobjednika – od ulice Prvog krajiškog korpusa do Bulevara Srpske vojske;
Gundulićeva ulica – od ulice Olimpijskih pobjednika do zgrade ATV-a;
Bulevar cara Dušana – na dijelu od ulice Kralja Petra I Karađorđevića do ulica Đure Daničića i Teodora Kolokotronisa.

obustava saobracaja

Pripadnici policije Republike Srpske od jutarnjih sati su na ulicama Banje Luke, gdje će danas njih oko 2.000 biti raspoređeno na osiguranju protesta opozicije i mitinga vladajućih stranaka.

Iz policije su najavili da će u svim autobusima koji dolaze u Banju Luku s pristalicama opozicije i vladajućih stranaka biti policajac, a svi putnici bit će pregledani.

Ugostiteljski objekti u Banjoj Luci danas ne rade, a zabranjena je prodaja alkohola sve do 20 sati.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić apelovao je na predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da odgodi miting koji su vladajuće stranke u RS-u zakazale u isto vrijeme kada i opozicija svoje proteste.

Dodik može, kazao je, miting organizovati u nedjelju ili neki drugi dan.

– Kada bi opozicija odustala od protesta, Dodik bi ponovo organizovao miting na dan novog našeg termina. Ako odustanemo od protesta, odustali bismo od ustavnog prava da izražavamo svoj stav. Za to ćemo se boriti – rekao je jučer Bosić na pres-konferenciji u Banjoj Luci, ističući da je Dodik zakazivanjem kontramitinga želio da se ne održe protesti opozicije.

Ističući da je sve spremno za mirne proteste opozicije u Banjoj Luci, Bosić je kazao da očekuje da građani “ne podlegnu pritiscima i sijanju straha od vlasti“ te da slobodno izađu na proteste i iskažu stav o neophodnosti promjena u RS-u da bi ona imala budućnost.

Od policije RS-a očekuju da osigura red i mir, a Savez za promjene će, kaže, također učiniti sve da ne dođe do nikakvih incidenata i sigurni su da će tako i biti.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je pojasnio da su uložili žalbu na rješenje MUPRS-a o zabrani trase kretanja prema glavnom trgu, gdje će se održati miting vladajućih stranaka u RS-u.

Predstavnici Saveza za promjene demantirali su navode o bilo kakvom nasilju na njihovom skupu.

I predsjednik PDP-a Branislav Borenović je naveo da je u proteklih nekoliko sedmica, a posebno zadnjih dana, vlast činila sve da onemogući prisustvo većeg broja građana na protestima opozicije, a da, kako je ustvrdio, istovremeno ucjenjuju javne institucije da njihovi zaposleni moraju doći na miting vlasti, jer im u suprotnom slijede otkazi.

Pozvao je građane da dođu na skup opozicije, koji će, kaže, biti miran i dostojanstven, a od policije očekuje da budu u službi svih građana.