Banja Luka: Sjećanje na stradanje 12 beba

banja luka
Foto: Nezavisne novine

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje “Život” u centru Banje Luke, danas je odata počast banjalučkim bebama, koje su zbog nedostatka kiseonika umrle u porodilištu 1992. godine.

Majka jedne od 12 „banjalučkih zvjezdica“, Dragoslava Jaćimović kazala je da je 1992. godine učinjen strašan zločin nad nedužnom djecom koja su tek došla na svijet.

– Najveći grijeh je ne dozvoliti tek rođenom biću da udahne vazduh života, da raste, da živi. Zašto je ovoj djeci usrkaćeno pravo da odrastaju kao i sva druga djeca, da postanu korisni članovi našeg društva? Ne optužujem i ne sudim, ali poručujem – uskratili ste našoj djeci pravo na život. Upitate li se ponekad koliki ste bol nanijeli nama, roditeljima ove nedužne djece, rekla je Jaćimović.

Prva beba umrla je 22. maja prije 24 godine.

I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, u svom obraćanju, naglasio je da bol pripada majkama te djece, ali da je to bol i gubitak svih koji žive u Banjoj Luci te upitao da li je moguće oprostiti i zaboraviti ovakvo stradanje.

– Život teče dalje, ali naše sjećanje na 12 malih života ostaje zauvijek. Kao društvo moramo imati posebnu odgovornost prema stradanju ove djece i da prema tome postupamo na vrlo osjetljiv način. Ovaj datum ne bi trebalo da bude samo dan okupljanja, već moramo mlade ljude da učimo o tim strašnim događajima koje smo preživjeli. To stradanje može se ukratko objasniti – postojala je sila koja je bila jaka i vrlo nerazumna. Ta nedužna djeca su otišla, a praktično nisu ni došla na svijet, rekao je Dodik.

Najavio da će sljedeće godine, kada se navršava 25 godina od smrti ovih beba, u svim srednjim i osnovnim školama Republike Srpske, jedan školski sat bit će posvećen ovom tužnom događaju.

Sekretarka Udruženja “12 beba” Željka Tubić kazala je da za zločin niko nije odgovarao, vjerovatno zbog toga što je, navodi, riječ o Vijeću bezbjednosti UN koji nije dozvolio let, da se dostavi prijeko potreban kiseonik u banjalučko porodilište.

Trinaesta beba umrla je 13 godina poslije, a četrnaesta je preživjela i danas ima teške fizičke posljedice.