Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruke mira i suživota

Banjalučani spuštanjem cvijeća u Vrbas odali poštu svim civilnim žrtvama rata u BiH (FOTO)

vrbas banja luka (2)

Današnji događaj “Cvjetovi u Vrbaskim bistrinama” prvi je u nizu koji će biti održani do 23. jula u okviru 17. tradicionalne manifestacije susreti Banjalučana “Vezeni most”

Spuštanjem cvijeća u Vrbas sa mosta u banjalučkom Gornjem Šeheru danas je odata pošta civilnim žrtvama rata bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost uz poruke “Ne ponovilo se”, “Gradimo povjerenje dijalogom” i “Gradimo mir zajedno”, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnji događaj “Cvjetovi u Vrbaskim bistrinama” prvi je u nizu koji će biti održani do 23. jula u okviru 17. tradicionalne manifestacije susreti Banjalučana “Vezeni most”.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu pored visećeg mosta na Vrbasu učestvovali su pjesnici, Banjalučani koji su recitovali stihove kao i hor “Safikada”.

Elmir Mujičić, moderator “Cvjetova u Vrbaskim bistrinama” rekao je da zbog epidemiološke situacije današnji događaj i manifestacija “Vezeni most” neće imati mnogobrojne posjetioce kao do sada.

Govoreći o porukama manifestacije Mujičić je rekao: “To je uglavnom pružimo ruku pomirenja, nastojimo da izgradimo mir i suživot u ovom našem dragom gradu Banjaluci”.

Kazao je i da je jako je bitno da ljudi ne zaborave na protekla dešavanja, ali u ovim danimada zaborave na koronavirus i malo se opuste i da im bude ugodnije.

Zlatan Gunić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije “Vezeni most 2020” rekao je da su organizatori zbog pandemije koronavirusa razmišljali da li da održe manifestaciju, ali da su se odlučili da to naprave u smanjenom obimu uz poštivanje epidemiloških mjera kako bi održali kontinuitet.

“Poruke ove manifestacije su mir, suživot, ne ponovilo se, tako da nastojmo već 17. put da okupimo Banjalučane da se sjete”, rekao je Gunić.

Na pitanje da li su shvaćene poruke manifestacije u proteklih 17. godina rekao je da “oni koji žele da čuju – oni su čuli i oni su se pridružili”.

Banjalučani su danas uz sjećanje na civilne žrtve rata poručili da je cilj “Vezenog mosta” da suživot u Banjaluci učini onakvim kakav je bio prije devedesetih godina prošlog vijeka.

Svečano otvaranje manifestacije “Vezeni most 2020” u organizaciji Međunarodnog centra za izgradnju povjerenja “Vezeni most” predviđeno je za večeras u dvorištu rodne kuće pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić.

U narednim danima danima biće organizovano i polaganje cvijeća na Spomen – ploču u dvorištu rodne kuće pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić, književno veče, kao i dodjela književne nagrade “Nasiha Kapidžić Hadžić – Vezeni most”.

Za najmlađe biće organizovan igrokaz, a kada je u pitanju sportski i rekreativni dio programa planirani su turnir malom fudbalu za djecu do 12 godina i šahovski turnir “Ahmet Ćejvan”, te dajak karavan.

Pjesnici će učestvovati i u programu “Svijeće i cvijeće Safikadi”, a za kraj manifestacije “Vezeni most 2020” planirano je otvaranje izložbe “Mir u Univerzumu – Mir na Planeti Svijeta” banjalučkog slikara Branka Babića u izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.