Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banjalučanin izvršio prevaru “tešku” više od milion i 300 hiljada KM

BiH

novac

Banjalučka policija podnijela je danas izvještaj Okružnom tužilaštvu u tom gradu protiv M.Nj. (1951.) iz Banje Luke zbog sumnje da je izvršenim krivičnim djelima pribavio protivpravnu imovinsku korist preduzeću oko 1.356.000 KM.

Ova osoba se tereti za dva krivična djela “poslovna prevara“, dva krivična djela “obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti“, tri krivična djela “oštećenje tuđih prava“, zatim za krivično djelo “izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića“ i krivično djelo “zloupotreba ovlaštenja u privredi“.

Iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka je saopćeno da se M.Nj. sumnjiči da je navedena krivična djela izvršio u vremenskom periodu od juna 2005. do januara 2013. godine na štetu dvije banke, fondacije iz Holandije, fonda iz Prijedora i budžet Republike Srpske i pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 1.356.000 KM.

Prijavljeni se sumnjiči da je, kao direktor, odgovorna osoba i vlasnik preduzeća iz Laktaša, pri sklapanju poslova dodjele i korištenja zajma u vidi kreditnih sredstava, obmanuo predstavnike fondacije iz Holandije, da će ispuniti obaveze u vidu vraćanja zajma koje nije vratio.

Također se sumnjiči da je obmanuo banku iz Bijeljine, na način da mu je službenik banke odobrio kredit, a on je kao sredstvo obezbjeđenja priložio imovinu koja je već bila založena.

M.Nj. se sumnjiči i da je oštetio i fond iz Prijedora, na način da je prilikom podizanja novčanih sredstava u vidu pozajmnice, kao sredstvo obezbjeđenja dao mjenice iako su računi preduzeća čiji je vlasnik bili blokirani te nije bilo novčanih sredstava na računima prilikom izdavanja mjenica.

Također, tereti se i da je počinio krivično djelo na štetu banke iz Sarajeva, kao i banke iz Bijeljine, te na štetu budžeta Republike Srpske, kada je u navedenom periodu, otuđio pokretnu imovinu svog preduzeća, iako je bila založena i postojalo je pravo zaloga te onemogućio naplatu potraživanja povjerioca kao i prinudnu naplatu na ime ranijih obaveza koje je preduzeće imalo po osnovu poreza i sporednih davanja.

Pored navedenog, M.Nj. se sumnjiči da je sačinjavao poslovne isprave lažnog saodržaja, čime je izbjegao izvršavanje poreskih ili drugih zakonskih obaveza uskrativši sredstva koja predstavljaju javni prihod oštetivši na taj način budžet RS, saopćeno je iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka.