Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banjalučka Toplana nema mazuta, sumnja se u namještanje tendera

toplana bl

Banjalučka Toplana ima mazuta još samo za dva dana.

Problemi s nabavkom ovog energenta, koji koristi banjalučka Toplana, nastali su nakon što je preduzeće raskinulo ugovor s dosadašnjim dostavljačem.

Iz Toplane tvrde da će pronaći novog dobavljača.

U međuvremenu su se pojavile tvrdnje da je banjalučka Toplana, 2.decembra raspisala poziv za dostavljanje ponuda za nabavku do 15.000 tona mazuta, ali je poziv  na internet stranici tog preduzeća objavljen tek 4.decembra, odnosno u petak, pred kraj radnog vremena, a kao rok za dostavljanje ponuda je naveden 7. decembar, što znači da je eventualnim ponuđačima ostavljen samo vikend da dostave svoje ponude.

Predstavnik kompanije „Higat”, koja trenutno snabdijeva Toplanu mazutom Milorad Mihajlović tvrdi da se radi o nelegalnom postupku i da je rukovodstvo Toplane, prethodnih dana već pregovaralo sa tri dobavljača, firmama „Ideal petrol”, HIFA i „OM kafe”, a da je konkurs raspisan samo formalno.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović najavio je danas da će narednih dana tražiti informaciju o ugovorima i aneksima ugovora koje je ovo komunalno preduzeće  zaključilo po osnovu javnih nabavki.

Komentarišući navode o namještanju tendera za nabavku mazuta u Toplani, Gavranović je rekao da će tender biti poništen ukoliko navodi budu potvrđeni.

-Svojevremeno smo na Skupštini grada donijeli zaključak da Toplana dostavi ugovore koje je zaključila i u kojima je preduzeće Higat dobilo tender pod određenim uslovima, a onda je pod čudnim okolnostima taj ugovor izmijenjen na štetu grada – rekao je Gavranović.