BiH

Banjalučki Caritas za ovu godinu nije dobio ni marku iz budžeta RS-a

15/12/2017

Caritas biskupije Banja Luka za ovu godinu nije dobio nijednu marku iz budžeta Republike Srpske (RS), u kojem je za 2017. ovoj humanitarnoj organizaciji bilo planirano 50.000 KM.

-Ove godine u julu smo dobili 25.000 KM, što je polovina od iznosa planiranog za 2016. Znači, u ovoj godini nije nam isplaćeno ni sve što je u budžetu bilo planirano za prošlu godinu – rekao je novinarima direktor banjalučkog Caritasa dr. Miljenko Aničić.

Kašnjenja u isplati su prisutna godinama, iako se tim novcem pomaže rad javne kuhinje za stare i nemoće osobe.

-Raznosimo hranu za te osobe, kojih je ukupno 30, tako da se iz donacija mora ‘krpiti’ novac za ove potrebe – rekao je Aničić ističući da godinama nemaju sigurnu institucionalnu pomoć, a donatora je sve manje.

Ovo nisu jedini problemi s kojima se suočavaju, jer do danas nisu dobili odobrenje za rad plinskog postrojenje za proizvodnju električne energije u okviru Zemljoradničke zadruge Livač u Laktašima, jer im se, kaže Aničić, već pet godina ispostavljavaju svaki put novi zahtjevi za mjerenja koja niko u BiH ne može provesti.

Uime Caritasa biskupije Banja Luka pozvao je uoči predstojeće „Nedjelje Caritasa“ na činjene dobra onima koji su u socijalnoj potrebi, jer i sami rade na promociji ljudskih prava, očuvanju ljudskog dostojanstva i skrbi za čovjeka u nevolji.

Aničić je precizirao da je u toku podjela oko 800 prehrambenih paketa, prosječne vrijednosti po paketu od 70 KM, za socijalno ugrožene, kojih je veliki broj.

-Očito je da su ljudi u velikoj nevolji – upozorio je.

Predstavnici Caritasa su pomogli socijalno ugrožene i na drugi način, podjelom ogrijeva i šporeta, a što je dugogodišnja praksa.

Kupili su kuću za obitelj koja je u požaru ostala bez krova nad glavom, završili izgradnju jednog i popravili još osam stambenih objekata.

U okviru Caritasa biskupije Banja Luka pruža se kućna njega za oko 200 nemoćnih osoba, u funkciji je Centar za život i obitelj, u kojem djeluje savjetovalište za brak i obitelj, provodi se projekt „Osnaživanja žena“, a bili su uključeni i u nekoliko evropskih projekata.

Za starije osobe na raspolaganju je dom, u kojem je smješteno više od 90 osoba, kao i u internatima za školsku djecu i studente u Prijedoru i u Banjoj Luci.

U Caritasu Banja Luka su podnijeli zahtjev za izgradnju dječijeg vrtića, a, između ostalog, u planu je izgradnja zanatskog centra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.