BiH

Za sve ugrožene građane

Banjalučki Merhamet dnevno priprema obroke za više od 100 korisnika

28/02/2021

Bez dijaspore Merhamet se ne bi mogao održati, kao što imaju posebna udruženja Savez Banjalučana, koja svake godine donira sredstva, zatim Merhamet Švedska, Merhamet Australija

Na području Banjaluke trenutno djeluje nekoliko javnih kuhinja. U javnoj kuhinji banjalučkog Merhameta ističu da im je cilj omogućiti topli obrok za ugrožene kategorije stanovništva i građane koji su u stanju socijalne potrebe.

Svakodnevno se u javnoj kuhinji Merhameta pripremaju obroci za više od stotinu korisnika. Organizovana je i dostava hrane za one korisnike koji nisu u mogućnosti da dođu u javnu kuhinju.

– Nisu samo korisnici Bošnjaci, već i Hrvati, Srbi, Romi i ostale nacionalnosti, faktički, svi građani kojima je potrebna pomoć u tim momentima kada treba da je dobiju. Prosjek je nekih 165 korisnika. Takođe imamo i kućnu dostavu, to su obično oni stari, iznemogli, bolesni i tu imamo 42 porodice gdje hrana dolazi na kućnoj adresi – kaže za FTV Ifeta Kurgašević, predsjednica Merhameta Banja Luka.

Aktivnosti Merhameta, a time i rad javne kuhinje finansira se od donacija, putem projekata. Ove godine Ministarstvo lokalne uprave i samouprave RS-a izdvojilo je 10.000 maraka, a u finansiranju učestvuje i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH. I u budžetu Grada Banja Luka predviđena su određena sredstva.

– S iznosom od 46.000 maraka, to je sufinansiranje. Bez dijaspore Merhamet se ne bi mogao održati, kao što imaju posebna udruženja Savez Banjalučana, koja svake godine donira sredstva, zatim Merhamet Švedska, Merhamet Australija – navodi Kurgašević.

Inače, za rad javne kuhinje veći broj pojedinaca, kompanija, preduzeća redovno donira hranu i prehrambene artikle. Osim rada javne kuhinje, ove godine pokrenuta je i akcija stipendiranja đaka i studenata. Jedan od ciljeva ove aktivnosti je, kažu nam u banjalučkom Merhametu, da se stimulišu i pridobiju mladi za humanitarni rad.

Komentari

Autor: FTV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.