Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikola Morača

Banjalučki novinar odbio otkriti izvor pa postao osumnjičeni, oduzet mu telefon

moraca

Nakon što je odbio otkriti izvore informacija, dobio je status osumnjičenog za povredu tajnosti postupka odnosno da je otkrio detalje iz istrage u vezi tekstova te mu je izuzet mobilni telefon

Banjalučki novinar Nikola Morača salušan je danas u policiji i oduzet mu je mobilni telefon zbog istrage u vezi sa informacijama koje je objavio u dnevnom listu “Blic” i portalu “Srpskainfo”.

Kako je Morača potvrdio za Nezavisne, danas je pozvan na informativni razgovor u vezi sa informacijama koje je objavio radi hapšenja zbog silovanja u Banjaluci na koji se uredno odazvao.

Nakon što je odbio otkriti izvore informacija, dobio je status osumnjičenog za povredu tajnosti postupka odnosno da je otkrio detalje iz istrage u vezi tekstova te mu je izuzet mobilni telefon.

Morača, koji je dugogodišnji novinar kako kaže, iznenađen je postupanjem tužilaštva i policijskih službenika zbog oduzimanja mobilnog telefona.

U skladu sa novinarskim postulatima, svaki novinar dužan je da zaštiti izvor informacija i nije obavezan da ga otkriva i policija od novinara takve informacije nema pravo tražiti.

Morača je kategorično odbio otkriti svoje izvore te mu je telefon oduzet i deponovan. Istražioci su “povezivali” njegov tekst sa tekstovima drugih medija, kao i navode sa društvenih mreža što se njemu kao autoru teksta nikako ne može spočitavati.

Takođe saznajemo da je policija danas saslušala i druge novinare ali oni nemaju statuse osumnjičenih.