Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baralija: HNK ima budžet od oko 200 miliona, a u školama đaci nemaju toalet

Irma-baralija

Povodom početka nastave, predsjednica NS Mostar Irma Baralija ukazala je na stanje u mostarskoj Osnovnoj školi „Gnojnice“, u kojoj ne postoji mokri čvor, već su đaci kao i osoblje škole prinuđeni da koriste vanjski WC.

„Na ovakvoj zimi i minusima kakvim decenijama nije svjedočio Mostar, đaci u Osnovnoj školi Gnojnice prinuđeni su da koriste vanjski toalet. Za to vrijeme, vlasti koje čine SDA i HDZ, i koje preko kantonalnih institucija i gradske administracije, koju drže, imaju i kapacitet i obavezu da riješe ovaj problem, vrijeme troše samo na međusobna prepucavanja što je sramotno“, kaže Baralija.

Baralija je pozvala Vladu HNK, a onda i zastupnike u Skupštini HNK, kao i Gradsku upravu Mostara, da uzmu u obzir stanje u kojima se nalazi OŠ Gnojnice.

„HNK ima budžet od oko 200 miliona. Grad Mostar ima budžet od preko 60 miliona. Za izgradnju mokrog čvora u OŠ Gnojnice potrebno je nekoliko hiljada maraka. Zato pozivamo odmah Ministarstvo obrazovanja, kao i Gradsku upravu, da interventno reaguju i rasporede sredstva za potrebe đaka u OŠ Gnojnice, kao i zastupnike u Skupštini HNK da pokrenu inicijativu na sjednici ako se vlasti ogluše na pozive. To je najmanje što mogu učiniti za đake“, kazala je Baralija.