BiH

mostar

Baralija odgovorila osjeća li se izdanom, kandidati za gradonačelnika obratili se građanima

10/02/2021

Kandidat Koalicije za Mostar za gradonačelnika Mostara Guzin kazao je kako su napokon stabilizovali situaciju i krenuli u proces izbora gradonačelnika, za koji se nada da će u petak biti okončan

Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar i Mario Kordić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH dvojica su kandidata koji će nastaviti utrku za gradonačelnika Mostara u drugom krugu, koji će biti održan 12. februara.

Guzin i Komšić, kao i kandidatkinja BH bloka Irma Baralija, koja je ispala u prvom krugu, govorili su na konferenciji za novinare nakon što je danas završena sjednica Gradskog vijeća Mostara, odnosno prvi krug izbora, javlja Anadolu Agency (AA).

Kandidat Koalicije za Mostar za gradonačelnika Mostara Guzin kazao je kako su napokon stabilizovali situaciju i krenuli u proces izbora gradonačelnika, za koji se nada da će u petak biti okončan.

Dodao je kako je danas na sceni bilo i jedno nekorektno ponašaje nekih vijećnika, aludirajući na Socijaldemokratsku partiju (SDP) i Prvu mostarsku partiju (PMP), koji su napustili sjednicu. Guzin je kazao kako su oni na određeni način narušili dignitet Gradskog vijeća.

Zahvalio je vijećnicima Koalicije za Mostar, ističući kako su sve odluke dosad donosili konsenzusom, te kako će tako biti i u toku rada Gradskog vijeća.

“Mislim da će to biti jedna snaga, tu ima izuzetno kvalitetnih ljudi koji će sigurno raditi za dobrobit ovog grada. Nakon izbora gradonačelnika ružite nas, tjerajte nas, a vjerujte da nećete imati potrebe jer ćemo opravdati vaše povjerenje i krenuti napokon raditi i donositi neophodne odluke za dobrobit naših građana”, rekao je Guzin.

Kandidat HDZ-a Kordić se zahvalio svim građanima koji su strpljivo pratili današnju sjednicu.

“Sigurno je da ćemo u petak imati gradonačelnika i da ćemo početi konačno raditi ono zbog čega su nas oni birali 20. decembra. Posebno je važno da, kao što je i Zlatko rekao, prestanemo sa politiziranjem ove priče, jer mi smo ovdje ‘komunalci’, neko ko se bavi komunalnim pitanja”, rekao je Kordić.

Kandidatkinja BH bloka Baralija, koja je sa osvojena dva glasa ispala u prvom krugu, kroz šalu govori kako srećom neće biti treće glasanje u prvom krugu, jer bi u tom slučaju ovim intenzitetom dobila još manje glasova.

Na pitanje kako gleda na kandidaturu Armana Zalihića iz SDP-a, Baralija ističe kako s tim nema problema, te kako je ona bila prva koja se borila i javno se zalagala da se svakome, ko se želi kandidovati, to i omogući.

“Žao mi je što su napustili sjednicu, ali to je njihova odluka”, kazala je Baralija.

Na pitanje da li se osjeća izdanom od strane PMP-a i SDP-a, Baralija je kazala:

“Previše je priče bilo o izdajnicima, ja ne bih u tom tonu. Moja odluka je bila da idem dalje sa svojom kandidaturom, znala sam šta me čeka i išla sam do kraja. To je sve. Ja za svoje odluke snosim posljedice, a oni će za svoje.”

Od ukupno 35 vijećnika u Gradskom vijeću, u prvom krugu glasalo je njih 30, s obzirom da su tri vijećnika iz SDP, među kojima i kandidat za gradonačelnika Arman Zalihić, i dva iz Prve mostarske partije (PMP) ranije napustili sjednicu.

Vijećnici su birali između četiri kandidata: Irma Baralija (BH blok), Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), Mario Kordić (HDZ BiH) te Arman Zalihić (SDP). Prema objavljenim rezultatima Kordić je dobio 14, Guzin 12, Baralija dva glasa, Zalihić je bio bez glasova, dok su dva bila nevažeća.

Vijećnici usvojili odluku da se sa drugim krugom izbora nastavi u petak, 12. februara, sa početkom 15.30 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.