oglasilo se tužilaštvo ks

Lišeni slobode u akciji “Profit” sumnjiče se da su nezakonito stekli 30 miliona KM

Nezvanično, prvoosumnjičena u ovom predmetu je Smiljka Jusufranić, supruga preminulog Ibrahima Jusufranića, nekadašnjeg direktora GRAS-a i vlasnika Internacionalnog univerziteta u Travniku

Više osoba lišeno je slobode u okviru akcije “Profit”, koju su jutros započeli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, a po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, izjavila je danas glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Osumnjičeni se terete da su kao organizirana grupa, iskorištavanjem svojih pozicija u više firmi potpisivali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmici i cesiji odnosno sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira i višemilionskim transakcijama ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu većem od 30 miliona KM.

– Sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM – saopćila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Bavčić je potvrdila da su u toku pretresi na više lokacija zbog krivičnih djela organizirani kriminal i pranje novca.

Ranije, iz SIPA-e je saopćeno da je riječ o pretresima osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivično djelo – organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima – prevara u privrednom poslovanju, pranje novca i prevara, te zloupotreba položaja ili ovlaštenja (KZ FBiH).

Nezvanično, prvoosumnjičena u ovom predmetu je Smiljka Jusufranić, supruga preminulog Ibrahima Jusufranića, nekadašnjeg direktora GRAS-a i vlasnika Internacionalnog univerziteta u Travniku.

Pod istragom su i Zijad Blekić, direktor brokerske kuće Eurohaus, Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, te Edin Muftić, nekadašnji direktor FIMA banke i biznismen Edin Dizdar.

Smiljka Jusufranić, Edin Dizdar i Zijad Blekić se sumnjiče da su organizirali grupu, čiji članovi su postali ostali osumnjičeni, koji su imali svoje uloge u njenom funkcioniranju.

Za ovaj slučaj se odranije vežu i imena preminulog Ibrahima Jusufranića, Jasmina Jusufranića, Ramiza Bibića, Nasera Dace, Davera Halilbegovića i Armina Mulahusića.

Uhapšeni su sprovedeni u prostorije SIPA-e na ispitivanje, a aktivnosti na terenu još traju.