Bećirović: Entitetsko glasanje je antidejonsko glasanje

BiH

denis-becirovic123

Poslanik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Denis Bećirović kazao je novinarima da je jedan dio poslanika iz Republike Srpske (RS) danas ponovo grubo zloupotrijebio entitetsko glasanje te da “jedna manjina nije dopustila raspravu o najbitnijim pitanjima”.

To je izjavio komentirajući odlazakt tri poslanika SDP-a koji su napustili današnju sjednicu Predstavničkog doma PSBiH, nakon što zbog nedostatka entitetske većine iz RS-a, nije usvojen njegov prijedlog da u dnevni red sjednice bude uvrštena informacija Vijeća ministara BiH o neustavnom i nelegitimnom referendumu u RS-u.

– To entitetsko glasanje je antidejtonsko glasanje i to nije bila intencija Dejtona – smatra Bećirović.

Dodao je da drugi razlog zbog kojeg su poslanici SDP-a napustili sjednicu leži u činjenici da se prvi put nakon Dejtona dešava institucionalno organiziranje referenduma kojim se razbija Dejtonski mirovni sporazum.

– Čaša je zaista prepuna i očekujem od međunarodne zajednice da zaštiti mir u BiH, jer je to najveća vrijednost – kazao je Bećirović.

Pozvao je sve građane u BiH da, kako je rekao, budu predstraža i straža naše djece kako bi imala miran san.