Bećirović: Gradimo državni identitet, poštujmo etničke, vjerske i druge identitete

BiH

bec

Sinoć je u Visokom uz prisustvo monogobrojnih građana održana promocija knjige „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“, autora prof. dr. Denisa Bećirovića.

Dr. Denis Bećirović je u svom govoru poručio: „Vrijeme je da počnemo ozbiljno i sistemski raditi na stvaranju državnog identiteta Bosne i Hercegovine. Našoj državi potreban je održivi državni identitet koji će biti utemeljen na potpunoj ravnopravnosti, na uvažavanju, a ne negiranju nacionalnih, vjerskih i drugih identiteta. To treba biti zajednički identitet zasnovan na pravu na državljanstvo, pravu na građanstvo.“

Autor je naglasio da zajednički državni identitet treba prihvatiti tako da on obuhvaća sve građane i narode naše domovine.

„To znači da se Hrvati ne zauzimaju samo za prava Hrvata, Bošnjaci samo za prava Bošnjaka, Srbi samo za prava Srba nego i jedni za druge. To nije identitet koja ukida nacije. To je ono što njemački filozof Habermass naziva nacijom građana države, koji sami drže u rukama svoju politički sudbinu“, rekao je Bećirović.

Svoje obraćanje Bećirović je zaključio pozivom građanima da prigrle svoj državni, bosanskohercegovački identitet kao primarnu odrednicu koja poštuje i sve druge identitete. Naglasio je da bosanskohercegovačka pripadnost i identitet ne osporava i ne ugrožava pravo na raznovrsnost etničkih, religijskih i drugih kolektivnih i individulanih specifičnosti, nego potiče njihov razvoj kao elemenata koji obogaćuju zajedničku, državnu pripadnost.

Pored autora, o knjizi „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ su govorili promotori doc. dr. Goran Behmen, general Mustafa Polutak, mr. Ferid Buljubašić, doc. dr. Benjamina Londrc, Saša Magazinović, Nerkez Arifhodžić i književnik Hadžem Hajdarević.