Bećirović: Građanske stranke trebaju jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH

denis-becirovic123

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i zastupnik u Parlamentu BiH Denis Bećirović smatra da demokratske i građanske stranke u bh. entitetu FBiH (ne samo SDPBiH i DF) trebaju zajednički nominirati jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH i dogovoriti zajedničke liste za parlamente gdje god je to moguće i politički opravdano.

– Zbog budućnosti države Bosne i Hercegovine, ne treba biti isključiv iz koje stranke ili iz kojeg naroda će biti taj kandidat. Ako je toliki problem među nama taj kandidat može biti i vanstranački. Nije vrijeme za sujete i lične ambicije. Budućnost naše domovine je preča od bilo čijeg personalnog pozicioniranja ili interesa. Prekinimo sa unilateralnim potezima, podredimo sve stranačke i lične interese državi Bosni i Hercegovini, otvorimo najozbiljnije razgovore, okupimo sve što se može okupiti pod zastavu multietničke Bosne i Hercegovine i krenimo istinski ujedinjeni ka pobjedi – istaknuo je.

Bećirović ističe da, kao čovjek s priličnim političkim iskustvom, dobro zna „u kakvu zamku i opasnost možemo upasti sa kandidiranjem dva kandidata za Predsjedništvo BiH u bh. entitetu FBiH“.

Mišljenja je da organiziranje ozbiljne kampanje u izbornom sistemu, u kojem jedan birač ima samo jedan glas a dva ponuđena kandidata, nosi nesagledive posljedice.

– Ne želim biti „general poslije bitke“ i zato javno i krajnje dobronamjerno skrećem pažnju, između ostalog, da će dva kandidata građanskih stranaka za Predsjedništvo BiH neminovno izazvati konfuziju i brojne dileme među biračima građanskih stranaka. Građanima moramo ponuditi rješenja, a ne servirati dileme i prostor za zbunjenost. Ozbiljna kampanja građanskih stranaka podrazumijeva jasne i precizne odgovore (i programske i kadrovske). Dva kandidata nose indirektnu poruku građanima da se opet nismo dogovorili – naglasio je.

Upozorava i da će dva kandidata neminovno uzrokovati značajan broj nevažećih glasova kod onih ljudi koji će htjeti da glasaju za oba kandidata.

– Dva kandidata potpuno onemogućavaju vođenje zajedničke kampanje građanskih stranaka i organiziranje zajedničkih predizbornih skupova. U nepravdeno skrojenom dejtonskom ustavnom i izbornom sistemu gotovo je nemoguće usmjeriti i kanalisati glasove birača koji imaju jedan glas a dva kandidata građanskih stranaka. Dva kandidata nose opasnost izazivanja rivaliteta i negativne političke energije između dvije najveće stranke građanske orijentacije što se može krajnje negativno reflektirati na izborni rezultat. Dva kandidata na „terenu“ mogu izazvati negativne međustranačke tenzije i podjele koje se poslije neće moći zaliječiti godinama, a još se oporavljamo od prethodnih „unutrašnjih lomova“. Dva kandidata znače da nismo ozdravili od „bolesti nejedinstva“ koja nas je teško pogodila i koštala 2012., 2014. i 2016. Dva kandidata su juriš na sve, ali i realna opasnost da rezultat bude ništa – naglašava.

Bećirović vjeruje da vremena za ozbiljan razgovor i produktivan dogovor još ima.

– Narod očekuje i traži alternativu postojećem beznađu. Građanske stranke ne mogu biti istinska alternativa rascjepkane, nepovezane, nekoordinirane i sa odvojenim kandidatima za Predsjedništvo BiH. Alternativa možemo biti samo duboko osvješćeni, povezani i ujedinjeni. Moramo ujediniti sebe da bi pokazali da možemo ujediniti zemlju jer samo tako će nam narod istinski i masovno povjerovati – navodi Denis Bećirović u saopćenju za javnost.