Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bećirović: HDZ BiH iskazao proruski kurs

denis becirovic

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost obavljeno je glasanje o prijedlogu poslanika Denisa Bećirovića da se dinamizira put BiH prema punopravnom članstvu u NATO savezu. Protiv dinamiziranja integracije BiH u NATO savez osim poslanika iz entiteta RS glasali su i poslanici HDZ-a. Ovo je prvi put da su poslanici HDZ-a otvoreno istupili protiv članstva u NATO savezu i zvanično pokazali da su počeli voditi prorusku politiku.

Bećirović je rekao da je članstvo u NATO savezu jedan od dva strateška vanjsko-politička cilja i da o tome nema više rasprave. O tome su jednoglasno donijeli odluke i zakone Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH i naša obaveza je da to provodimo i ubrzamo.

Također, Bećirović je naveo da je nekoliko dana čekao da vidi hoće li ijedan državni organ Bosne i Hercegovine sazvati bilo kakvu sjednicu povodom skandalozne, antidejtonske i antiustavne Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti manjeg bh. entiteta RS. Nažalost, niko nije ozbiljno reagirao. Nisu konkretno reagirali ni ovlašteni predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Jedino će Predstavnički dom PS BiH razmatrati moj prijedlog o dinamiziranju pristupanja Bosne i Hercegovine u članstvo NATO saveza. Naime, na sjednici ovog Doma će se za nekoliko dana kao obavezna tačka dnevnog reda razmatrati prijedlog u kojem tražim da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u procesu priključenja NATO savezu s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u NATO savez. Rezolucija kojom se otvoreno promovira rušenje jednoglasno utvrđenih vanjsko-političkih ciljeva jedne suverene države i vezivanje jedne administrativno-teritorijalne jedinice u državi Bosni i Hercegovini sa drugom državom, Srbijom, je nezapamćena i nesagledivo opasna protivustavna i protivdejtonska aktivnost.

Nadležni predstavnici međunarodne zajednice se moraju, napokon, aktivirati u skladu s jasno propisanim obavezama koje imaju prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Novi pokušaj otvorenog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma se ne smije prespavati jer je ovo jedan od najbrutalnijih i najopasnijih udara na suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hecegovie od 1995. godine do danas, naglasio je Bećirović.

Rezolucija manjeg bosanskog entiteta ne može imati nikakve pravne učinke, jer je pitanje vojne opredijeljenosti definirano Zakonom o odbrani BiH, i niti jedan entitetski akt ne može biti iznad njega. Zakon o odbrani je jasan – Član 82, stav b), alineja 2 kaže: „U slučaju da je bilo koji entitetski zakon ili pod zakonski akt u suprotnosti s odredbama ovog zakona, odredbe ovog zakona imaju prednost, a nedosljedne odredbe entitetskog zakona ili pod zakonskog akta neće biti pravosnažne ni važeće“. Što se konkretno tiče predmeta nevažeće odluke u smislu vojne neutralnosti i tu je Zakon o odbrani jasan. Član 84 kaže: “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“. Bilo kakva druga odluka bilo kojeg nižeg organa vlasti u BiH od općinskog do državnog nivoa vezana za demilitarizaciju ili vojnu neutralnost bilo kojeg od entiteta u BiH bez promijene ovih članova Zakona o odbrani BiH u redovnoj parlamentarnoj proceduri, predstavlja direktan institucionalni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, naveo je Bećirović.