Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH

Bećirović i Reilly razgovarali o reformskim i integracijskim procesima BiH

becirovic reilly predsjednistvo bih

Bez obzira na apsurdne pokušaje pojedinih destruktivnih političara u entitetu RS, politička, ekonomska i odbrambena saradnja Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva će se intenzivirati u narednom razdoblju

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Julianom Reillyjem o reformskim i integracijskim procesima Bosne i Hercegovine.

Bećirović i Reilly su ocijenili da su odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske dobri i prijateljski.

Sagovornici su se usuglasili da treba dovršiti uspostavu vlasti i na entitetskom nivou, te intenzivirati reformske procese sa ciljem integriranja Bosne i Hercegovine u EU i NATO.

Bećirović je zahvalio ambasadoru Reillyju na podršci evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Bez obzira na apsurdne pokušaje pojedinih destruktivnih političara u entitetu RS, politička, ekonomska i odbrambena saradnja Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva će se intenzivirati u narednom razdoblju.

Reilly je poručio da UK ostaje trajno posvećena napretku Bosne i Hercegovine, te da jačanje sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine i regije ostaje jedan od prioriteta UK.

Bećirović je naglasio potrebu jačanja političkih i ekonomskih odnosa između Bosne i Hercegovine i UK, prije svega kroz privlačenje ulaganja iz UK, te kroz transfer znanja i tehnologije. Pozitivan pokazatelj je trend rasta i robne razmjene. Također, član Predsjedništva BiH Bećirović je zahvalio na velikoj podršci sigurnosnom i odbrambenom sektoru Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su između ostalog, razmatrani pojedini oblici saradnje dviju država na bilateralnom i međunarodnom planu, uključujući konkretne projekte, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.