SASTANAK

Bećirović i Sattler se složili da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu

sattler – becirovic – fena

Ambasador Sattler je naveo da je dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini snažan podstrek svim akterima na političkoj sceni da intenzivnije rade na realizaciji potrebnih reformi, a građanima ohrabrenje da je evropska perspektiva moguća

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Ambasador Satler je na početku razgovora čestitao članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećiroviću na konkretnim aktivnostima s ciljem dinamiziranja rada Predsjedništva BiH i ubrzanja procesa evropskih integracija, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Bećirović je naglasio da se Bosna i Hercegovina jasno opredijelila za evropske i evroatlantske integracije, i da je potrebno intenzivirati aktivnosti na tom planu. On je istakao da je kandidatski status za članstvo Bosne i Hercegovine u EU obaveza svih nivoa vlasti, da ubrzaju korake u realizaciji preporučenih mjera.

Proces evropskih integracija zahtijeva sveobuhvatno prilagođavanje politika, institucionalnog okvira i pravnog sistema sa ciljem dostizanja evropskih standarda u svim oblastima.

Ambasador Sattler je naveo da je dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini snažan podstrek svim akterima na političkoj sceni da intenzivnije rade na realizaciji potrebnih reformi, a građanima ohrabrenje da je evropska perspektiva moguća.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ocijenio je da reforme koje su potrebne na evropskom putu nisu samo tehnički uslovi za napredak, nego i instrumenti koji će građanima Bosne i Hercegovine omogućiti bolji život.

Proces pravne harmonizacije i prihvatanja evropskih standarda podrazumijeva opsežne unutrašnje reforme koje će se povoljno odraziti na sve ekonomske i političke aspekte života građana Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora sagovornici su se složili da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Bećirović je, između ostalog, rekao da uz zajednički pristup sa Evropskom unijom možemo graditi, ne samo evropsku, već i globalnu stabilnost i sigurnost.