Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član predsjedništva bih

Bećirović: Jasno je kada možemo govoriti o zatvaranju kancelarije OHR-a u BiH

denis becirovic
Foto: Fena

Po njegovim riječima, da bi se zatvorio Ured visokog predstavnika u BiH nije dovoljno „započeti pregovore“ nego je potrebno ispuniti ranije utvrđene zahtjeve, odnosno potrebno je implementirati tzv. Program 5+2

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je da izjave pojedinih političara o tome da „otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije Visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine“ nemaju nikakvo utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Riječ je o neodgovornim i antidejtonskim porukama s nesagledivo opasnim posljedicama za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu – naveo je Bećirović.

Ističe da Dejtonski mirovni sporazum nije švedski stol sa kojeg neki političari mogu uzimati šta žele i odbacivati ono što ne žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno poštivati.

– Političare koji govore o zatvaranju OHR-a pozivam da svojim političkim saveznicima počnu govoriti da je vrijeme za zatvaranje i odustajanje od antidejtonske, antiustavne i separatističke politike – navodi Bećirović.

Dodaje da eurointegracijski put Bosne i Hercegovine, između ostalog, treba da rezultira političkom, ekonomskom i institucionalnom stabilizacijom bosanskohercegovačkog društva i države i razvojem civilnog društva.

– Otvaranjem pregovora s Evropskom unijom osnažuje se proces demokratizacije države Bosne i Hercegovine. Dakle, pregovarački procesi treba da rezultiraju stabilizacijom i osnaživanjem države Bosne i Hercegovine na nacionalnom i međunarodnom nivou – smatra Bećirović.

Potrebno implementirati tzv. Program 5+2

Po njegovim riječima, da bi se zatvorio Ured visokog predstavnika u BiH nije dovoljno „započeti pregovore“ nego je potrebno ispuniti ranije utvrđene zahtjeve, odnosno potrebno je implementirati tzv. Program 5+2.

– Započinjanjem pregovaračkog procesa s EU, Bosna i Hercegovina nije automatski ispunila sve ranije prihvaćene zahtjeve sadržane u Programu 5+2, neophodne za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Stoga svako postupanje suprotno ranije prihvaćenom Programu 5+2 predstavlja odstupanje od principa pravne sigurnosti, čime se destabiliziraju bosanskohercegovačko društvo i država – napominje Bećirović.

Kaže kako je pokušaji osporavanja i urušavanja institucije Visokog predstavnika, kao i Ustavnog suda BiH, dio detaljno osmišljenog plana čiji je krajnji cilj uklanjanje svih institucija zaduženih za očuvanje mira, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

– Tek kada se ispune ranije definirani uslovi neophodni za izmještanje, odnosno zatvaranje OHR-a, te kada Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozitivno procijeni situaciju u Bosni i Hercegovini, utemeljenu na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH, možemo govoriti o zatvaranju kancelarije OHR-a u BiH – poručio je Bećirović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.