reakcije

Bećirović: Milorad Dodik je šovinista i rušitelj mira u Bosni i Hercegovini

Požar kod Boračkog jezera još uvijek aktivan, gase ga helikopteri Oružanih snaga BiH
16.07.2022., Konjic, Bosna i Hercegovina - Pozar u blizini Konjica i Borackog jezera jos uvijek je aktivan. Gase ga i helikopteri Oruzanih snaga BiH. Photo: Pixsell/PIXSELL

„Samo najcrnji šovinisti poput Milorada Dodika mogu pokušavati svesti bošnjački narod na vjersku grupu i zagovarati dodatne podjele u državi Bosni i Hercegovini”

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH  Denis Bećirović oglasio se u povodu antidejtonske izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika tome kako bi se teritorija države Bosne i Hercegovine trebala podijeliti između tri etničke grupe.

“Svi oni koji su zagovarali na nedjeljivoj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine monoetničke paratvorevine završili su kao osuđeni ratni zločinci. Tako će završiti i svi oni koji krenu stopama ratnih zločinaca. Međunarodna zajednica označila je Milorada Dodika političkim ekstremistom koji ozbiljno ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu. Mi nikada nećemo dozvoliti, bez obzira na sumanute želje i antiustavne intencije Milorada Dodika, nikakve dodatne etničke i druge podjele u Bosni i Hercegovini koja je međunarodno priznata kao nezavisna, suverena i nedjeljiva država. Ova zemlja može i kretat će se samo i isključivo putem koji vodi ka punopravnom članstvu u EU i NATO“, ocijenio je dr. Bećirović.

„Samo najcrnji šovinisti poput Milorada Dodika mogu pokušavati svesti bošnjački narod na vjersku grupu i zagovarati dodatne podjele u državi Bosni i Hercegovini. Neće biti nikakvih paratvorevina u državi Bosni i Hercegovini, kako to Dodik i njegovi sljedbenici žele. Bosne i Hercegovine je bilo i prije Dodika i biće je sigurno i poslije njega. Sve drugo unutar države Bosne i Hercegovine podložno je promjenama u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom BiH. Dodik i njemu slični ekstremi moraju znati da je postojanje entiteta uslovljeno poštivanjem ustavnog poretka, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Dake, država u kojoj on živi i trenutno obnaša najvišu državnu funkciju zove se Bosna i Hercegovina“, zaključio je Bećirović.