Bećirović: Nedolazak na sjednicu Predstavničkog doma je antidejtonsko ponašanje

denis-becirovic123

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je, nakon što je odgođeno održavanje sjednice tog doma zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje, izjavio novinarima da se ne slaže s odlukom Kolegija tog doma u smislu datog objašnjenja.

Bećirović ističe da je “danas postojao kvorum za rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”.

– Za razliku od mišljenja predsjedavajuće Krišto, odgovorno tvrdim da je postojao i način da se odlučuje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jer je ovo antidejtonsko ponašanje, nedolazak na sjednicu Predstavničkog doma – smatra Bećirović.

Po njegovim riječima, o tome trebaju da razmisle i oni koji to rade.

– To mora biti vrlo jasna poruka, ako neko misli samo tako što neće doći na sjednicu Predstavničkog doma da može blokirati državni parlament i državne institucije, on se grdno vara. BiH će funkcionirati, a najbolje je da funkcionira tako što će svako raditi svoje obaveze u skladu s Poslovnikom, zakonima i Ustavom države BiH. To mora biti vrlo jasna poruka koja danas ide iz državnog parlamenta BiH – istaknuo je Bećirović.

On je kazao da je, prema Poslovniku Predstavničkog doma PSBiH i Ustava BiH, Parlament danas imao kvorum da radi.

– Parlament je također imao kvorum i da odlučuje. Druga je stvar, i to je Kolegij trebao reći, da li je trebalo sazvati eventualno novu sjednicu Kolegija i reći da će zbog političke mudrosti ili nekih drugih razloga biti odgođena sjednica na nekoliko dana. Ali reći da Predstavnički dom nema pravo da radi i odlučuje, a da je imao kvorum, to je apsolutno neprihvatljivo – smatra Bećirović.

Mišljenja je da je i predsjedavajuća Predstavničkog doma “danas prekršila Poslovnik Predstavničkog doma”.