Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bećirović: Nedopustiva je neozbiljnost vlasti u odgovaranju na pitanja EK

niksic becirovic sdp (3)

Povodom probijanja roka Bosne i Hercegovine za podnošenje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika za pristupanje Evropskoj uniji, kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović je izjavio da je ključni razlog za kašnjenje nesposobnost i politizacija ovog procesa u režiji aktuelne vlasti:

„Uprkos potpunoj nefunkcionalnosti vladajuće koalicije, ipak je postojao tračak nade da je mehanizam koordinacije, iako komplikovan i nedržavnički strukturisan, ipak koliko-toliko uhodan. Građani su se sigurno ponadali da postoji minimum političke zrelosti i svijesti o bitnosti ovog procesa među vladajućim strukturama, kako bi on nakon mučnih zastoja i nesnalaženja vlasti ipak bio doveden do kraja“, izjavio je Bećirović, poručuju iz SDP-a.

„Ipak, ispostavilo se da je komplikovani mehanizam koordinacije zapravo mehanizam opstrukcije koji je kreirala vlast. On predstavlja poligon za međusobne ucjene koje su omogućene derogiranjem države i prenošenjem ovlaštenja za odgovaranje na dijelove Upitnika na niže bosanskohercegovačke administrativne jedinice, entitete i kantone. U kombinaciji sa nezainteresovanošću, neodgovornošću i nesposobnošću vlasti dobili smo konačni ishod prema kojem smo neslavni rekorderi po sporosti u odgovaranju na Upitnik. Oni koji su se slikali s našom aplikacijom za članstvo u EU i pravili pompezne događaje od primopredaje odgovora su očito ovaj događaj posmatrali kao korisnu predizbornu predstavu, a ne kao sudbinsko pitanje naše države i građana“, dodao je Bećirović.

Prof. dr. Denis Bećirović je zatim zaključio: „Nesaglediva šteta je već napravljena. Opet su nam zbog politikanstva i populizma propali mjeseci i godine za brži pristup EU. Posebno je zabrinjavajuće totalno odsustvo osjećaja vladajućih za temeljne interese građana i neuviđanje rizika zbog moguće dramatične promjene političkog konteksta pola godine prije izbora za Evropski parlament. Kao član Predsjedništva BiH neću šutjeti ako vlast – ma ko je sutra činio – svojom nefunkcionalnošću, egocentričnošću, kratkovidnošću i neznanjem bude direktno ugrožavala evroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine. Takvu neozbiljnost građani Bosne i Hecegovine nisu zaslužili i ona se više ne može tolerisati”, kaže se u saopštenju SDP-a.