Bećirović: Niko nema pravo negirati legalne državne praznike

BiH

denis becirovic

Prvi mart i 25. novembar su legalni državni praznici Bosne i Hercegovine i oni se moraju dosljedno poštovati u skladu s kontinuitetom pravnih propisa koje propisuje Ustav BiH. Oni se moraju poštivati sve dok Parlamentarna skupština BiH drugačije ne odluči. To su praznici koji nikoga ne diskriminiraju i s kojima se mogu ponositi svi dobronamjerni građani države Bosne i Hercegovine.

Također, treba naglasiti da je prošle godine Državni parlament BiH usvojio prijedlog Denisa Bećirovića kojim je, nedvosmisleno, 25. novembar priznat kao državni praznik. Usvojeni prijedlog Bećirovića predviđa da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o nagradi Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH).

„Nagrada ZAVNOBiH-a je posebno društveno priznanje koje se treba dodjeljivati s ciljem javnog isticanja najznačajnijih dostignuća u svim oblastima koja su od općeg značaja za razvoj Bnaše države. Zakonom treba, između ostalog, propisati da se Nagrada ZAVNOBiH-a dodjeljuje pojedincima za životno djelo, kao i da se dodjeljuje povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine“, navodi se u obrazloženju Bećirovićevog prijedloga.